UA / RU
Підтримати ZN.ua

Недоторканних злочинців в Україні немає — чомусь вважає Луценко. Невже всі вже в Росії?

Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко заявляє, що загальні збитки країни від діяльності олігархічних кланів перевищили 22 млрд...

Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко заявляє, що загальні збитки країни від діяльності олігархічних кланів перевищили 22 млрд. грн. Цікаво, звісно, як це міліціонерам вдалося підрахувати грошовий еквівалент втрат, завданих діяльністю зазначених кланів. Мабуть, якісь оперативні дані є, крім загальновідомої інформації про те, що «всі ці клани мали на обслуговуванні групи бойовиків і кілерів, котрі були недоторканними перед правоохоронцями, а часто залучали людей у погонах до вирішення своїх завдань». Про це заявив звично схильний до сумнівних зовнішніх ефектів Ю.Луценко на засіданні Кабінету міністрів. Крім того, він заявив, що МВС розпочало «чистку своїх кадрів для протидії таким структурам». Зауважимо в дужках: у принципі, саме час уже цю чистку закінчувати б.

2500 чоловік не пройшли позачергову переатестацію через професійну непридатність, 600 працівників міліції було притягнуто силами департаменту внутрішньої безпеки до кримінальної відповідальності.

Ю.Луценко також повідомив: удвічі скорочено кількість генералів, практично на 100% замінено керівництво державного й обласного рівнів. «При цьому, звісно ж, були кадрові помилки, які я змушений визнати», — підкреслив він.

Ю.Луценко зазначив, що за минулий рік порушено 3700 справ з хабарництва, 2800 — з корупції всередині МВС. У зв’язку з посадовими злочинами Генеральна прокуратура порушила 1200 справ, за якими обсяг завданих державі збитків перевищує 20 млрд. грн.

За словами Ю.Луценка, за цей час вдалося «зачистити організовану злочинність в Україні», заарештувати десятки кілерів, у результаті чого в країні не існує «недоторканних злочинців». Завдяки цьому в Україні досягнуто безпрецедентних показників: на 12% зменшилася кількість убивств у країні, на 18% — обкрадання квартир, на 25% — вуличні злочини. Залишимо цю статистику на совісті міністра. Стосовно відсутності недоторканних злочинців, то це зауваження справедливе лише в тому разі, коли всі, хто порушили закон, уже перебувають в Росії, відповідно — відсутні на батьківщині.

Водночас, самокритично визнає Ю.Луценко, не вдалося впоратися з завданням усунення кланів від політики в країні. І справді, так воно і є... Утім, сумнівно, що згадане завдання висувалося насправді.