UA / RU
Підтримати ZN.ua

На узбіччі правосуддя

Конституційний суд України дійшов висновку, що третейські суди не є частиною судової системи України...

Конституційний суд України дійшов висновку, що третейські суди не є частиною судової системи України. Таким є рішення КСУ від 10 січня за конституційним поданням 51 народного депутата щодо конституційності положень Закону «Про третейські суди» від 11 травня 2004 року.

Третейський суд — недержавний незалежний орган, що утворюється за згодою чи відповідним рішенням зацікавлених фізичних і/або юридичних осіб для рішення спорів, які виникають у цивільних і господарських правовідносинах. Водночас автори подання стверджували, що законодавство фактично наділяє третейські суди статусом органів правосуддя і складової судової гілки влади. Суб’єкт права на подання вважає ці положення такими, які не відповідають Конституції.

«Конституційний суд ухвалив, що третейські суди не належать до системи судів загальної юрисдикції, а є недержавними незалежними органами захисту майнових і немайнових прав та охоронюваних законом інтересів фізичних і/або юридичних осіб у сфері цивільних і господарських правовідносин. Третейський розгляд здійснюють постійно діючі третейські суди», — сказав суддя-доповідач у справі Володимир Кампо.

Своїм рішенням КСУ роз’яснює: третейське самоврядування не тотожне суддівському самоврядуванню, оскільки третейські суди не входять до системи судів загальної юрисдикції, а третейські судді не наділені статусом професійних суддів. Третейське самоврядування як одна з форм громадського самоврядування слугує самоорганізацією третейських суддів постійно діючих третейських судів. Водночас суддівське самоврядування належить до системи конституційного устрою держави і є формою самоорганізації професійних суддів. Тому законодавче закріплення третейського самоврядування положенням пункту 9 ст. 4 частини 1 ст. 58 Закону не суперечить частині 2 ст. 130 Конституції України. За таке рішення проголосували десять суддів Конституційного суду проти трьох, повідомила агенція ЛІГАБізнесІнформ.

«Третейські суди мають велике майбутнє в Україні, однак зараз вони ще не дуже розвинені. У Європі та США без участі третейського суду не обходяться навіть кримінальні справи. У нас же третейські суди перебувають на узбіччі правосуддя», — наголосив В.Кампо.