UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міщенко: Говорити про перемогу "суддівської мафії" зарано, але про невміння нової ВРП комунікувати треба

Особливо це проявилось із «кейсом Ільєвої», який вдарив по довірі до ВРП.

Говорити про провал роботи нового складу Вищої ради правосуддя, деякі рішення якої вже зазнали критики з боку суспільства, ще зарано, оскільки вона працює в ще неповному складі та не налагодила свою роботу достатнім чином, заявив в коментарі Інні Ведерніковій для матеріалу «Ефект плацебо. Що не так із судовою реформою» голова конкурсної комісії з відбору кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, суддя Верховного суду Іван Міщенко.

Він підкреслив, що усі члени ВРП як мінімум пройшли серйозну перевірку Етичної ради, в якій половина були міжнародні експерти з правом вирішального голосу. При цьому  ВРП тільки починає свою роботу.

«Давати такі гучні оцінки (що при відборі ВРП перемогла судова мафія, ред) точно не час. Плюс вони все ще працюють у неповному складі — їм бракує чотирьох членів, і від того, хто саме ці люди, теж багато залежатиме. Тут усім треба застосовувати іншу оптику: призначення членів ВРП — це старт, а не фініш», - зазначив Міщенко.

Читайте також: Вища рада правосуддя вирішила закрити співбесіди із кандидатами до ВККС

Водночас коментуючи нещодавнє рішення Вищої ради правосуддя відмовити в клопотанні голови САП про відсторонення на час розслідування судді Печерського суду Тетяни Ільєвої, якій пред`явлено підозру про зловживання владою, суддя припустив, що у ВРП тут продемонстрували насамперед невміння комунікувати із суспільством, яке характерне для судової системи в цілому.

«ВРП (як і будь-який інший орган), що працює над своїм авторитетом і довірою громадян, повинна дуже чітко, якісно і швидко комунікувати із суспільством з кризових питань. Тобто, ухвалюючи таке рішення, треба було би одразу пояснити, а чому саме ВРП відмовила в клопотанні голові САП», - сказав він.

Міщенко підкреслив, що левова доля комунікацій судової влади — антикризова, що вказує на її небажання брати відповідальність за власні рішення.