UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міліціонери жаліються на брак фінансування

МВС України потерпає від браку фінансування, на фоні чого нове антикорупційне законодавство може ...

МВС України потерпає від браку фінансування, на фоні чого нове антикорупційне законодавство може призвести до проблем у забезпеченні оперативної діяльності міліції, заявив в коментарі для «Дзеркала тижня» Анатолій Онищук, голова профспілки атестованих працівників органів внутрішніх справ України.

«Незрозуміло чому з необхідних 22 мільярдів річних видатків на утримання МВС виділяється лише дві п’ятих частини? Це при тому, що 11 червня 2009-го Верховна Рада прийняла справедливий, але надзвичайно жорсткий, «драконівський» закон у плані регулювання суспільних відносин у сфері боротьби із корупцією. Спонсорська допомога держорганам розцінюватиметься як корупційне діяння», — заявив Онищук.

При тому він визнає, що жорсткіше антикорупційне законодавство є потрібним, але його ефективне впровадження можливе тільки за умови належного фінансування правоохоронної системи.

«За всіма ознаками — закон європейський, прогресивний, посилює КУпАП і КК України, але має принципову ваду: як можна долати корупцію, коли один із головних борців, а МВС є правовим «санітаром» суспільства, у своїй щоденній діяльності не забезпечений фінансово і матеріально? Не вистачає не лише пального (100 грамів на один УАЗик замість 10—12 літрів), а й канцелярського приладдя та форменого одягу», — зазначив Онищук.

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла в цілому комплекс антикорупційних законів, але перенесла дату набуття ними чинності з 1 січня на 1 квітня 2010 року.

При тому керівник міліцейських профспілок пропонує модифікувати систему пільг, згідно з якою пільги не повинні надаватися заступникам міністра, очільникам департаментів, УМВС, тобто посадовцям, які отримують достатню для прожиття без будь-яких субсидій і комунальних преференцій платню.

На думку Онищука, потрібен соціальний стандарт застосування згаданих у законі про міліцію пільг, приміром, можливість отримання компенсацій тільки тими міліціонерами, заробітна платня яких менша ніж 3 тис. гривень.

Детальніше читайте в статті Геннадія Карпюка «МВС: у пошуках виходу» у свіжому номері «ДТ».