UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЛАЗАРЕНКО ХОЧЕ ПОВЕРНУТИСЯ?

Американський суд у Сан-Франциско відхилив апеляцію прокурорів, котрі не погоджувалися зі зняттям під час судового процесу 23 із 53 епізодів обвинувачення з колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка...

Американський суд у Сан-Франциско відхилив апеляцію прокурорів, котрі не погоджувалися зі зняттям під час судового процесу 23 із 53 епізодів обвинувачення з колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка.

Про це в інтерв’ю агентству УНІАН повідомив адвокат Андрій Федур, днями повернувшись із США, де давав показання з боку захисту в справі Лазаренка. Таким чином, сказав А.Федур, «рішення суду остаточне й уже набрало сили».

За словами адвоката, зняття з П. Лазаренка половини обвинувачень «дуже важливе». «Після такого рішення суду, — зазначив А.Федур, — стала очевидною необгрунтованість матеріалів обвинувачень, які готувалися в Україні й передавалися до США. Вони не витримали ніякої критики в суді». Ці матеріали й рішення суду по них, додав співрозмовник агентства, яскраво засвідчують «неспроможність і заангажованість Генеральної прокуратури України».

Як повідомлялося, 7 травня каліфорнійський суддя М.Дженкінс відхилив 23 із 53 пунктів обвинувачення в справі колишнього українського прем’єра, котрого судять у США за відмивання понад 114 млн. дол. Зокрема знято всі звинувачення стосовно «Єдиних енергетичних систем України» Юлії Тимошенко, а також енергетичної компанії «Ітера», продажу котеджів українському уряду й закидів у вимаганні грошей у підприємця Олексія Дитятковського. Суддя не знайшов і доказів того, що П. Лазаренко обдурив Російське акціонерне товариство «Газпром». Раніше колишньому прем’єрові, за даними його захисту, загрожувало щонайменше 20 років ув’язнення. Нині адвокат Доран Вайнберг висловив надію, що за пунктами звинувачення, які залишилися, вирок не перевищуватиме термін, уже проведений П. Лазаренком за гратами в Америці до суду, тобто майже п’ять років.

«Я однозначно заявляю, що екс-прем’єр-міністр України Павло Лазаренко не лише має намір повернутися в Україну, а й обов’язково це зробить. І повернеться він значно раніше, ніж дехто цього зараз хоче», — підкреслив в інтерв’ю УНІАН А.Федур.