UA / RU
Підтримати ZN.ua

Крок до незалежності?

Депутат Володимир Толстенко (фракція Блоку Юлії Тимошенко) пропонує Верховній Раді призначати та звільняти голів місцевих і апеляційних судів більшістю голосів від загального складу пленуму Верховного суду України...

Депутат Володимир Толстенко (фракція Блоку Юлії Тимошенко) пропонує Верховній Раді призначати та звільняти голів місцевих і апеляційних судів більшістю голосів від загального складу пленуму Верховного суду України. Про це йдеться в законопроекті №2659 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій України», зареєстрованому в Раді 4 грудня.

Законопроект пропонує встановити, що голови місцевих і апеляційних судів та їх заступники призначаються на посаду за поданням голови Верховного суду на підставі рішення Ради суддів більшістю голосів від загального складу пленуму Верховного суду, повідомили «Українські новини». Їхнє звільнення розглядається за поданням голови Верховного суду, за узгодженням із Радою суддів, з ініціативи Ради суддів або Вищої ради юстиції за рішенням більшості голосів від загального складу пленуму Верховного суду.

Відповідно до проекту, голови місцевих і апеляційних спеціалізованих судів та їх заступники призначаються за поданням вищого спеціалізованого суду на підставі рішення Ради суддів спеціалізованих судів більшістю голосів від загального складу пленуму відповідного вищого спеціалізованого суду. Їхнє звільнення розглядається за поданням голови вищого спеціалізованого суду, за узгодженням із Радою суддів, з ініціативи Ради суддів спеціалізованих судів або Вищої ради юстиції за рішенням більшості голосів від загального складу пленуму вищого спеціалізованого суду.

Водночас голови вищевказаних судів та їх заступники не можуть бути обрані на цю посаду більш ніж два терміни підряд.

Голова вищого спеціалізованого суду обирається більшістю голосів від загального складу пленуму вищого спеціалізованого суду з числа суддів даного суду терміном на 5 років шляхом таємного голосування.

Звільнення голови цього суду розглядається за поданням голови Верховного суду, за узгодженням із Радою суддів спеціалізованих судів, з ініціативи Ради суддів спеціалізованих судів і Вищої ради юстиції за рішенням більшості голосів пленуму вищого спеціалізованого суду.

Відповідно до чинного законодавства, голова суду та його заступники призначаються на посаду на 5 років із числа суддів і звільняються з посади президентом України за поданням голови Верховного суду на підставі рекомендації Ради суддів. На думку депутата, така норма закону дозволяє окремим органам держвлади впливати на суди в процесі прийняття ними рішення.

«Метою запропонованого проекту закону України є встановлення такої процедури призначення суддів на адміністративні посади та звільнення їх із цих посад, яка забезпечить незалежність суддів, гарантовану Конституцією України, і допоможе уникнути постійного тиску на судову гілку влади», — зазначається в пояснювальній записці.