UA / RU
Підтримати ZN.ua

КІНЕЦЬ ЕКСКЛЮЗИВУ

На недавній колегії обласної податкової адміністрації була оприлюднена воістину шокуюча цифра: обсяг тіньового обороту в економіці Запорізької області обчислюється від 454 млн...

Автор: Володимир Пісковий

На недавній колегії обласної податкової адміністрації була оприлюднена воістину шокуюча цифра: обсяг тіньового обороту в економіці Запорізької області обчислюється від 454 млн. до 2 млрд. грн., що становить 24—38 відсотків реального ВВП регіону. Влада вважає, що одним із основних чинників, які сприяють існуванню тіньової економіки, є зростання кримінальних структур, їх безкарність, легалізація кримінальних авторитетів, інтеграція організованої злочинності із суб’єктами економічної діяльності. Передусім це стосується ринку металів, де, за словами голови обладміністрації Євгена Карташова, «нахабно господарює кримінальний капітал», користуючись тим, що переважно завдяки роботі підприємств металургійного комплексу області вдається забезпечувати випереджаючі темпи зростання промислового виробництва. Прагнення ухопити ласий шматок і спонукає представників злочинного світу до налагодження тіньового бізнесу. Показовим прикладом того можна вважати діяльність групи розкрадачів прокату з комбінату «Запоріжсталь», дії якої вдалося припинити співробітникам обласного управління СБУ.

Практику злодійства у сфері металургії група (її кістяк становили авторитети злочинних угруповань) від самого початку відпрацьовувала на розкраданні жароміцних сплавів із заводу «Дніпроспецсталь». Набувши досвіду та зв’язків, злочинці згодом змінили «профіль роботи», завоювавши ексклюзивне право розкрадання листового й рулонного прокату з комбінату «Запоріжсталь», не вступаючи в конкуренцію з іншими розкрадачами, що спеціалізуються на розкраданні сировини й палива.

Треба віддати належне злочинцям — свою діяльність вони організували не лише з розмахом, а й досить професійно, зумівши налагодити зв’язки з охочими до легкої здобичі працівниками заводської охорони й одного з прокатних цехів. За певний хабар ті забезпечили безперешкодне вантаження й вивезення прокату. І хоча дії злочинців були пов’язані з ризиком і відрізнялися зухвалістю (вони не утруднювали себе оформленням навіть липових документів на вивезення краденого металу), усе-таки вони не нехтували запобіжними заходами. Кожна операція старанно планувалася із сусіднього обласного центру, що приймав замовлення на певний вид продукції і передоплату, частина якої виділялася на фінансування розкрадання. За даними слідства, витрати на проведення лише однієї операції становили приблизно 25 тис. доларів, що витрачалися, крім підкупу й «гонорарів», ще й на організацію груп контрспостереження й супроводу вантажу.

Співробітникам СБУ знадобилося півроку, щоб узяти злочинців на гарячому. Навіть наприкінці квітня, коли вдалося запобігти вивезенню з комбінату 22 тонн нержавіючої сталі вартістю майже 700 тис. грн., злочинцям удалося уникнути затримання, пожертвувавши лише двома подільниками. І тільки одна з ночей початку липня стала для злочинців фатальною.

Заручившись підтримкою керівництва комбінату, співробітники СБУ дали можливість злочинцям завантажити в КамАЗ 18 тонн нержавіючого прокату сталі ціною в півмільйона гривень. Вантажівка без перешкод залишила заводську територію, приєднавшись до колони з двох машин злодійського супроводу. Проте маршрут на одну з запорізьких металобаз цього разу перервали. За два кілометри від прохідної комбінату бійці «Альфи», затримали вісьмох учасників організованого злочинного угруповання. Дії кожного з них класифікуються статтею 86' КК (розкрадання державного чи колективного майна в особливо значних розмірах). А міру їхньої відповідальності має визначити суд, під час якого свій професіоналізм, поза сумнівом, продемонструє потужна адвокатська група, чиїми послугами злочинці, як люди розсудливі, напевно, планували рано чи пізно скористатися.