UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Глобального тренера» залишили за ґратами

Строк утримання під арештом організатора шахрайської організації «Глобальна система тренінгів» Роберта Флетчера збільшено до чотирьох місяців...

Автор: Оксана Мариненко

Строк утримання під арештом організатора шахрайської організації «Глобальна система тренінгів» Роберта Флетчера збільшено до чотирьох місяців. Про це заявив журналістам заступник начальника головного слідчого управління МВС України Віктор Ільчук. За словами В.Ільчука, відповідно до українського законодавства, це максимальний строк арешту, який може дати районний суд. Подальше збільшення строку може встановити тільки апеляційний суд.

При цьому слідство поки що не має у своєму розпорядженні точної цифри постраждалих від діяльності Р.Флет­чера — на цей час слідчі допитали близько 500 осіб. За останніми даними, шкода, заподіяна Р.Флетчером, оцінюється в майже 400 млн. грн. При цьо­му із зазначеної суми він обманним шляхом отримував кошти як у гривнях, так і в доларах і євро.

Слідство не встановило, з якими підприємствами був безпосередньо пов’язаний Р.Флетчер. У ТОВ «Глобальна система тренінгів» він мав тільки 1% акцій.

Флетчеру висунули обвинувачення за ознаками злочину, передбаченого ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство в особливо великих розмірах) та ч. 2 і 3 ст. 358 КК (підробка та використання підробленого документа). Слідство триває.

Як повідомляло «ДТ», 23 листопада працівники столичної міліції та СБУ затримали в Києві громадянина США Р.Флетчера за підозрою в шахрайстві. 22 листопада 2008 року слідчий відділ Голосіївського районного управління ГУ МВС України в місті Києві порушив кримінальну справу проти громадянина США Флетчера, 1963 р.н., за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Підставою для порушення кримінальної справи стали матеріали перевірки, проведеної працівниками Голосіївського РУ ГУМВС України в місті Києві, за заявами громадян України про шахрайські дії працівників ТОВ «Глобальна система тренінгів» та його співвласника і керівника громадянина США Флетчера, в яких вбачаються ознаки шахрайства.

26 листопада Шевченківський районний суд Києва задовольнив подання міліції про обрання американському бізнесмену, керівнику тренінгів «Як стати мільйонером?» Р.Флетчеру, якого підозрюють у привласненні коштів українських громадян, запобіжного заходу у вигляді арешту.

Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко також заявив, що сума шкоди, завданої схемою Р.Флетчера, за оперативними даними, становить близько 400 млн. дол. За словами глави МВС, приводом для арешту Р.Флет­чера стали заяви громадян: на даний момент їх 22. «Проте з кожним днем ця цифра збільшується в геометричній прогресії», — додав Ю.Луценко.