UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти: Нові антикорупційні закони можуть призвести до активнішого використання силових структур в політичних і приватних інтересах

Нове антикорупційне законодавство, будучи недосконалим, здатне призвести до ще більшого використ...

Нове антикорупційне законодавство, будучи недосконалим, здатне призвести до ще більшого використання можливостей силових структур для задоволення політичних і приватних інтересів — розправи над неугодними політиками, держслужбовцями та представниками бізнесу, зазначили в своїй статті для «ДТ» доктори юридичних наук Микола Мельник та Микола Хавронюк

Мова йде про прийняті 11 червня 2009 року парламентом і підписані президентом закони «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень» , «Про внесення змін до деяких законодавчих актів країни щодо відповідальності за корупційні правопорушення»

«Аналіз змісту цих законів свідчить про те, що їх застосування може кардинально змінити ситуацію в державі та суспільстві. Але не у кращий бік, - зазначають експерти. - Річ у тім, що будь-який закон має бути суспільно і юридично обгрунтованим, відповідати Конституції України, базуватися на принципі верховенства права. Особливо це стосується законів, які передбачають обмеження та позбавлення прав і свобод, встановлення нових заборон, розширення меж і підстав юридичної відповідальності, у тому числі найсуворішої — кримінальної. Такі закони мають вирізнятися правовою бездоганністю та обгрунтованістю».

Разом з тим нові антикорупційні закони, на думку правознавців, обгрунтованістю не відзначаються. «Багато їхніх положень є вочевидь неконституційними, юридично необгрунтованими, суперечливими, незрозумілими і такими, що призведуть до безпідставного втручання у приватне життя», - вважають експерти.

На думку юристів, частина положень запозичена з-за кордону і належним чином не адаптована до українського законодавства. Значна частина правопорушень, які новими законами визнані корупційними, за своєю суттю ними не є, зазначили юристи.

«Аналіз змісту нових антикорупційних законів свідчить: основний акцент у них зроблено на обмежувальні, заборонні та репресивні заходи. За існуючої політичної та правової ситуації в державі є велика небезпека того, що ці закони можуть призвести до ще більшого використання можливостей силових структур для задоволення політичних і приватних інтересів — розправи над неугодними політиками, держслужбовцями та представниками бізнесу, їх переслідування, «приручення» тощо», - пишуть експерти.

Детальний аналіз недосконалостей нового антикорупційоного законодавства читайте у статті Миколи Мельника та Миколи Хавронюка «Нові антикорупційні закони: пил в очі чи граната в руках мавпи?» у свіжому номері «ДТ»