UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт: Функції Конституційного суду варто передати Верховному

Проблема політичної заангажованості й неефективності Конституційного суду може бути вирішена дв...

Проблема політичної заангажованості й неефективності Конституційного суду може бути вирішена двома способами: зміною принципів формування його персонального складу або передачею функцій здійснення конституційної юрисдикції Верховному суду України, — переконаний голова Українського юридичного товариства Олег Березюк.

На його думку, судді Верховного суду, на відміну від суддів Конституційного суду, є більш незалежними від політичних впливів завдяки іншому порядку призначення на посади.

«Сьогодні можна впевнено стверджувати, що свого часу Конституційний суд України створювався для того, щоб узаконювати незаконні рішення виконавчої влади», — наголосив він, нагадавши про рішення КС щодо права Леонида Кучми втретє обійняти посаду президента України.

Крім того, за словами Березюка, практика свідчить про низьку ефективність діяльності Констиутційного суду, зокрема у випадках, коли питання стосується вирішення політичних конфліктів.

Він нагадав, що КС так і не зміг винести рішення з питання відповідності Конституції указу президента Віктора Ющенка про дострокове припинення повноважень Верховної Ради, що поглибило політичну кризу в країні.

«Зовсім інакше, як пам’ятаємо, повівся в аналогічній ситуації Верховний суд України. Під час президентських виборів 2004 року конфліктну ситуацію із визначенням переможця другого туру вдалося врегулювати лише завдяки рішенню суддів Верховного суду України», — підкреслив Олег Березюк.

Детальніше читайте у статті Олега Березюка «Суд не може формуватися з «фракцій» політичних сил» у свіжому номері «ДТ».