UA / RU
Підтримати ZN.ua

Додому повернули ще двох українських дітей — омбудсмен

Їх мама раніше повернулась з російського полону.

Ще двох українських дітей вдалося повернути додому, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Дев’ятирічна дівчинка та 16-річний хлопець – в Україні разом зі своєю родиною. Тож сьогодні мав з ними зустріч», — написав він в своєму Telegram-каналі.

Як розповів омбудсмен, звернення про необхідність повернення дітей з тимчасово окупованої території України надійшло від жінки, яка раніше перебувала у російському полоні.

Лубінець вкотре закликав родичів, батьків, опікунів, бабусь та дідусів, чиї діти перебувають на території РФ чи на тимчасово окупованій території України, звертатися в Офіс Уповноваженого на гарячу лінію: 0 800 501 720.

Читайте також: Кремль сприймає українських дітей, як «воєнну здобич» — Карім Хан

21 березня до України повернули 15 дітей з населених пунктів Харківської та Херсонської областей, що були окуповані ще на початку війни.

Російські загарбники вивозять українських дітей з тимчасово окупованих районів нашої держави на територію РФ під виглядом «відпочинку» або «санаторного лікування». Подібні поїздки для маленьких українців ворог пропонує довірливим батькам, деякі з яких письмово погоджуються на це.

Депортацію українців на територію Російської Федерації та Білорусі під час окупації українських населених пунктів росіяни називають евакуацією, примушуючи людей самих заходити в «евакуаційний» автобус або сідати у власне авто і їхати, при цьому перекриваючи шлях до України. Про те, як це відбувалося в окупованих населених пунктах Харківщини, – у статті Олесі Ланцман «Депортація під виглядом евакуації».