UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Чорний список» начальників

У Міністерстві внутрішніх справ РФ знайшли спосіб убезпечити державні і бізнес-структури від рецидивістів-корупціонерів...

У Міністерстві внутрішніх справ РФ знайшли спосіб убезпечити державні і бізнес-структури від рецидивістів-корупціонерів. Усіх, хто колись був засуджений за зловживання на робочому місці та інші злочини і кому суд заборонив обіймати керівні посади, внесли до міліцейського «чорного списку» — Реєстру дискваліфікованих осіб. Ті, хто потрапив у цей реєстр, не зможуть нічим керувати ні в державному, ні у приватному секторі, пише російське видання «Российская газета».

Газета відзначає, що нерідко якогось чиновника засудять за хабар, а він після тюремного ув’язнення створює свою власну фірму. Або стає чиїмось партнером у бізнесі — на знак вдячності, що не видав спільників слідству. Та й частина сум, добутих нечесним шляхом, часто чекає свого часу в затишних місцях. Чим не початковий капітал?

МВС вдалося до безпрецедентного кроку, який може завдати по російській корупції потужного удару: з 1 квітня кадровикам і роботодавцям доведеться звіряти свої призначення з міліцейською базою даних. Більше того, в окремих випадках претендентам на посади начальників будь-якого рангу доведеться пред’являти довідки з міліції. Інакше організації, котра їх працевлаштувала, доведеться заплатити тисячу мінімальних зарплат.

У статті відзначається, що міліцейський реєстр формували майже рік. Міліція й суди уклали угоду, відповідно до якої судові органи всіх регіонів, усіх владних «діагоналей» та «вертикалей» зобов’язані надсилати в Головний інформаційно-аналітичний центр МВС усю, так би мовити, фактуру щодо вироків, які містять заборону обіймати керівні посади.

Російське законодавство передбачає, як додаткове покарання для засуджених за хабарництво й економічні злочини, заборону обіймати керівні посади протягом певного часу після відбуття тюремного терміну. Зазначимо, що закон і раніше вимагав від роботодавців та реєстраторів юридичних осіб звіряти з міліцією кандидатури на посади начальників будь-якого рангу. Але фактично звертатися було нікуди, оскільки такої бази даних не існувало.

У МВС вважають, що створення Реєстру дискваліфікованих осіб дозволить зупинити криміналізацію економіки. Інформаційна база поставить заслін так званим авторитетним підприємцям, значно ускладнить рейдерські операції із захоплення підприємств.