UA / RU
Підтримати ZN.ua

Боротьба з непрошеними гостями

Європейський парламент у середу затвердив єдині для всіх країн ЄС правила екстрадиції нелегальних емігрантів...

Європейський парламент у середу затвердив єдині для всіх країн ЄС правила екстрадиції нелегальних емігрантів. Як повідомляє Бі-бі-сі, відповідно до них, нелегальних іммігрантів можна буде затримувати на термін до півтора року.

Спочатку затриманим пропонуватимуть залишити територію Євросоюзу впродовж 30 днів. Од­нак передбачається можливість затримання на шість місяців, причому цей термін може бути подовжений ще на 12 місяців, якщо влада вважатиме, що підозрюваний може спробувати сховатися. У випадку екстрадиції пропону­ється закрити нелегальним іммігрантам в’їзд на територію країн — членів ЄС терміном на п’ять років.

Ці заходи вже одержали схвалення з боку урядів країн Євро­союзу.

При цьому країни — члени ЄС зобов’язані дотримуватися основних прав затриманих, зокрема і надання їм безплатної юридичної допомоги. Неповнолітніх та сім’ї з дітьми дозволяється затримувати лише у виняткових випадках, повідомляє УНІАН. Це можливо, якщо затримані не хочуть співпрацювати з владою або коли їхня особа потребує перевірки на їхній батьківщині.

Досі у країнах ЄС не існувало єдиної політики стосовно нелегальних мігрантів, зокрема щодо термінів затримання. Так, у Франції дозволялося затримувати на 32 дні, в Угорщині — на 1 рік, у Латвії — на 20 місяців, а в ряді країн узагалі немає обмежень на термін затримання нелегальних мігрантів.

За оцінками ЄС, у 27 країнах — членах блоку може бути близько 8 млн. нелегальних мігрантів.

На розробку нового законодавства пішло понад два роки. При цьому нові правила не поширюватимуться на Великобританію, Ірландію та Данію.