UA / RU
Підтримати ZN.ua

Боротьба з хворими на СНІД

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявляє про порушення міліцією та медиками прав ВІЛ-інфікованих в Україні...

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявляє про порушення міліцією та медиками прав ВІЛ-інфікованих в Україні. Про це повідомила дослідниця програми по ВІЛ/СНІДу і правах людини Ребека Шлейфер. За її словами, у червні-липні 2005 року організація провела інтерв’ю з 101 українцем, що живуть із ВІЛ/СНІДом і вживають наркотики шляхом ін’єкцій.

Опитані заявляли, що піддавалися фізичному та психологічному насильству з боку працівників міліції, які вимагали від них гроші чи інформацію. Зокрема, за даними дослідження, міліція використовує «ломку» наркозалежних як інструмент, щоб одержати свідчення, а також затримує ВІЛ-інфікованих наркоманів на пунктах обміну шприців, що є незаконним.

«Міліцейська жорстокість, яка іноді досягає рівня катувань, є постійною і дуже поширеною проблемою в Україні й виходить за рамки питання ВІЛ/СНІДу. Проте саме споживачі наркотиків і працівники секс-бізнесу часто стають жертвами таких порушень», — зазначається в доповіді. Організація також виявила, що серед працівників сфери охорони здоров’я поширене дискримінаційне ставлення до людей, які живуть із ВІЛ/СНІДом. Зокрема, повідомляється про випадки, коли таким людям відмовляли в прийомі до лікарні або примусово виписували, довідавшись про те, що вони ВІЛ-інфіковані. Як приклад правозахисники наводять випадки, коли медики відмовляються лікувати ВІЛ-інфікованих, хворих на туберкульоз, який є основною причиною смерті серед цієї категорії людей.

Human Rights Watch також зазначає випадки, коли про меддопомогу можна було домовитися, тільки заплативши за ті послуги, які мають надаватися безплатно.

У зв’язку з такою ситуацією організація закликає уряд України вжити заходів для захисту прав ВІЛ-інфікованих. За даними організації, 416 тис. українців у віці від 15 до 49 років (1,7% усіх дорослих українців) живуть із ВІЛ/СНІДом. Інтерв’ю з інфікованими проводили в Одеській, Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській і Київській областях.