UA / RU
Підтримати ZN.ua

АЛЛО! ВАС СЛУХАЮТЬ!

Торік суди України видали 40 тис. дозволів на зняття інформації з каналів зв’язку, що значно перевищує кількість аналогічних дозволів в інших країнах...

Торік суди України видали 40 тис. дозволів на зняття інформації з каналів зв’язку, що значно перевищує кількість аналогічних дозволів в інших країнах. Такі дані оприлюднив у середу під час громадських слухань законопроекту «Про моніторинг телекомунікацій» керівник Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Найбільше дозволів — близько 4 тис., — за його словами, було видано в Харківській області.

«При цьому 2002 року було виявлено 722 злочинні групи, у складі яких діяли 3,2 тис. чоловік, які скоїли 6,5 тис. злочинів. При цьому за організацію злочинів організованою групою було засуджено 653 чоловіки. Усього засуджено 41 тис. чоловік. У Харківській області було виявлено 51 злочинну групу, до яких входили 237 чоловік. Усього в області засуджено 3793 чоловіки. У зв’язку з чим було видано 4 тис. санкцій на зняття інформації — незрозуміло», — сказав правозахисник.

Він нагадав, що моніторинг може бути здійснений лише за рішенням суду у випадках тяжких чи особливо тяжких злочинів.

До того ж Є.Захаров поінформував, що процедура надання судового дозволу здійснюється на підставі листа Верховного суду України №16/6 від 1996 року. У цьому листі не вказано максимальний період зняття інформації, що є обов’язковим елементом в інших країнах. Крім того, лист не зареєстровано Міністерством юстиції і, згідно зі статтею 57 Конституції, не може вважатися чинним. Отож, за його словами, суди користуються документом, юридична сила якого сумнівна.