UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Золота Афіна» знайшла своїх господарів

Світовий форум із термоелектрики, який недавно пройшов у Києві, за видатний внесок у науку і за осо...

Автор: Василь Артюшенко

Світовий форум із термоелектрики, який недавно пройшов у Києві, за видатний внесок у науку і за особливо ефективне застосування термоелектрики в промисловості нагородив дипломами і «Золотою Афіною» представників Японії, США, Великобританії.

Фото: Василь АРТЮШЕНКО
Донедавна термоелектрикою, котра дає змогу напряму перетворювати тепло на електрику, займалися переважно ті, хто шукав їй застосування в космічних апаратах, на підводних човнах, при виготовленні складної керуючої техніки. Сьогодні ж цей напрям привертає дедалі більшу увагу інженерів і промисловців для вирішення доволі мирних побутових завдань. Тривають інтенсивні розробки з використання термоелектрики в ЖКГ, для опалення будинків, автомобільної промисловості, енергетики.

Найбільш показовий приклад: у програмі розвитку альтернативних джерел енергії, на яку новий президент США Барак Обама виділив 500 млрд. дол., є пункти, безпосередньо орієнтовані на розвиток термоелектричного напряму. Широкі дослідження ведуть у Японії, Китаї, Тайвані, а також у Європі.

Фото: Василь АРТЮШЕНКО
В останні півстоліття чільні позиції на цьому напрямі займає Україна. Інститут термоелектрики в Чернівцях, котрий налічує трохи більше ніж 300 співробітників, демон­струє не лише високий рівень науки про термоелектрику, а й досягнення світового класу в технічних розробках. Про це свідчать численні договори з найкращими світовими фірмами. Особливо добрі ділові стосунки склалися в інституту з колегами з Японії, країн ЄЕС, США. На жаль, українські держчиновники ще не зрозуміли винятковості шансу для потужного ривка, що його може зробити наша країна, використавши напрацювання українських учених на цьому напрямі.