UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗАМОРОЧЕНА КРАЇНА

Телефонний дзвінок: — Це редакція?.. З вами хоче зустрітися унікальна людина, котра має феноменальні здібності.....

Автор: Лідія Суржик

Телефонний дзвінок:

— Це редакція?.. З вами хоче зустрітися унікальна людина, котра має феноменальні здібності...

— Хто вона?

— Це я. Усього за кілька хвилин можу поставити повний діагноз. І не тільки діагностую, а й лікую. Заряджаю воду. За фотографією можу все розповісти про людину, де вона перебуває в даний момент... Можу діагностувати все, що завгодно: технічні об’єкти, наприклад, міст Патона, скажу, скільки простоїть саркофаг на Чорнобильській АЕС... Я — член багатьох міжнародних академій і товариств... Я дуже відома людина, мене знають у вищих колах, запрошують посольства...

— Тоді навіщо вам редакція?..

— Хочу, щоб про мене написали.

— Ви ж кажете, що вас і так усі знають.

— А я хочу підвищити імідж газети. Можу зарядити...

Вражаючі дані оприлюднено на I Всеукраїнській науково-практичній конференції спеціалістів у галузі народної та нетрадиційної медицини, що відбулася недавно в Будинку вчених. Як показало дослідження, проведене 2003 року Українською федерацією сприяння охороні здоров’я (УФСОЗ), лише за останні чотири роки кількість звернень до спеціалістів у галузі народної та нетрадиційної медицини (ННТМ) зросла на 86—92%, а в сільській місцевості, де практично зруйновано систему охорони здоров’я, — на 140—200%(!)

У той час, як державна система охорони здоров’я занепадає, зростають показники захворюваності населення, особливо на хронічні недуги, у сфері народної й особливо так званої нетрадиційної медицини спостерігається небувалий підйом. За розрахунками федерації, 5 млн. 600 тис. чоловік на рік отримують оздоровчу допомогу у спеціалістів ННТМ. Із загального числа тих, хто звернувся по допомогу до цілителів, більшість — представники робітничих професій, трудівники сільського господарства, пенсіонери (в окремих регіонах країни до 70%).

При цьому, підкреслив у своїй доповіді доктор медичних наук, професор А.Руднєв, навіть неповний аналіз працюючих в галузі ННТМ свідчить: близько 40% тих, хто зараховує себе до категорії цілителів, не є цілителями як за обсягом професійних вимог, так і з морально-духовної точки зору.

Існує проблема й іншого плану: чимало фахівців ННТМ залишаються за межею офіційного визнання, не мають ліцензії на право займатися своєю фаховою діяльністю. У цілому близько 76% із них працюють нелегально.

Вищезгадана конференція проходила під егідою Української федерації громадських організацій сприяння охороні здоров’я громадянського суспільства (УФСОЗ), котра поставила наріжним каменем своєї діяльності об’єднання громадських організацій із метою збереження здоров’я нації.

Фахівці, котрі працюють в галузі ННТМ, залишаються роз’єднаними, «потерпають від свавілля окремих чиновників, змушені витрачати чималі кошти на отримання дозвільних документів на свою діяльність», — зазначалося на конференції. Водночас з’явилася «величезна кількість людей, котрі відносять себе до цілителів, але насправді такими не є». Однак у них є ліцензії МОЗу й інші дозвільні документи. Виявити ж, дійсно той або інший цілитель має унікальні здібності чи ж прикривається фільчиною грамотою, можуть лише спеціалісти. Тому своїм найголовнішим завданням конференція вбачала створення прозорої і раціональної системи підготовки кваліфікованих кадрів у галузі ННТМ, безпосередню участь у цьому фахівців (а не тільки чиновників).

Виступивши на конференції, президент УФСОЗ, заступник міністра охорони здоров’я В.Загородній підкреслив: оскільки ННТМ, хоч як би до неї ставилася ортодоксальна медицина, існує і приносить людям чимало користі, найкраще — направити її в цивілізоване русло. Час об’єднуватися, а не тільки розмірковувати про інтегративну чи комплементарну медицину, переконаний він.

За даними федерації, усього в Україні налічується близько 4 тисяч цілителів. Водночас у медичних колах називають цифру майже на порядок більшу. Здається, медики в даному разі ближчі до істини. Сьогодні цілительством займаються всі, кому не ліньки. Торік міністр охорони здоров’я змушений був видати наказ «Про контроль за здійсненням незаконної медичної діяльності в галузі народної та нетрадиційної медицини». У ньому, зокрема, йдеться про «необхідність проаналізувати стан виконавчого законодавства з питань здійснення медичної практики в сфері народної та нетрадиційної медицини, а також провести переатестацію осіб, яким було видано ліцензію МОЗ України, у встановленому порядку». Річ у тім, що найчастіше під прикриттям ліцензії МОЗ рекламується діяльність, котра не відноситься до медичної практики (зняття зурочення, пристріту, ворожіння тощо), чим дискредитується сам напрям народної та нетрадиційної медицини.

Щоб розібратися із ситуацією на ниві цілительства, взяти її під громадський контроль, учасники конференції вирішили створити дієвий громадський орган управління галуззю — Всеукраїнську раду громадських організацій і фахівців народної та нетрадиційної медицини (далі — раду з ННТМ).

Закономірне запитання: а як же Українська асоціація народної медицини?

— У процесі підготовки до конференції ми, природно, вирішили залучити до спільної роботи цю асоціацію, — розповідає голова ради УФСОЗ, професор Руднєв. — А деякі цілителі й кажуть: «Немає такої громадської організації, і ніколи не було». Як?.. Ми підняли документи. Виявилося: реально існує закрите акціонерне товариство «Українська асоціація народної медицини». Дивно, куди дивився Мін’юст, коли зареєстрував приватну фірму, наділену правом проведення атестації фахівців і акредитації підприємств і установ ННТМ, а також передліцензійної підготовки фахівців?.. До речі, у комітеті з народної та нетрадиційної медицині МОЗ відмовили надати громадськості дані, скільки і кому видано ліцензій, посилаючись на те, що це комерційна таємниця. (Доречно нагадати: на колегії Міністерства охорони здоров’я восени минулого року роботу комітету було визнано незадовільною. — Л.С.)

До складу ради з ННТМ виявили бажання ввійти 30 чоловік, які представляють усі регіони країни. Згідно із затвердженим положенням, цей громадський орган покликаний, зокрема:

проводити громадські атестації фахівців й акредитації підприємств і закладів народної та нетрадиційної медицини;

видавати громадські атестаційні й акредитаційні сертифікати;

дає (так і записано — «дає») кваліфікаційні звання, громадські наукові ступені фахівцям ННТМ із видачею атестатів, сертифікатів (можна припустити, що академіків всіляких академій, гранд-докторів еніо- й інших наук у нас незабаром буде безліч? — Л.С.);

створюють робочі групи з підготовки документів з ліцензування певних видів діяльності фахівців ННТМ;

за узгодженням із радою федерації створює на госпрозрахункових засадах навчальні заклади, навчальні й оздоровчі центри галузі народної та нетрадиційної медицини.

Якщо вже мимохідь торкнулися науки, хотілося б навести кілька спостережень, причому не тільки автора цієї публікації. Попри статус конференції (науково-практична), на ній не представлено жодної наукової доповіді. Деякі виступи були по-справжньому цікавими, полемічними, наприклад, Ю.Батуліна, Г.Фудима й ін.

Більшість же використовували трибуну конференції з метою самореклами. І можна лише позаздрити ораторським здібностям деяких виступаючих, їхньому вмінню говорити багато і ні про що. Серед учасників конференції була поширена брошура, витяг із якої слід навести мовою оригіналу: «Ученые должны открыть свои умы новым знаниям, перестать тратить драгоценное время на разработку «новых костылей», устройств, приборов и приборчиков, позволяющих увеличить жизнь человеческого индивидуума на несколько лет. Это ничтожная, малопродуктивная задача. Осознайте Абсолютную Реальность, Вечное и Бесконечное, присоединитесь к ним, и вы получите все, что хотите…» І ще один словесний пасаж: «Для получения информации ему (себто людині. — Л.С.) достаточно направить свое внимание на предмет. Человек достигает Бессмысленного Осознания». Хоч як дивно, автор брошури — керівник медико-технічної секції конференції.

Майже в такому ж стилі — багатослівно і малозрозуміло — говорилося і про інші нетрадиційні напрями, зокрема, про антропософську медицину. Представники нетрадиційних напрямів змінювали одне одного за трибуною, зал їх майже не слухав. Характерно, що коли в раду з ННТМ запропонували включити відомого фітотерапевта і народного цілителя Є.Товстуху, багато хто запротестував, аргументуючи тим, що він ніби й так перевантажений громадськими справами. (Однак Євгена Степановича таки внесли до списку, мовляв, треба ж узяти когось із авторитетів). Очолив раду професор О.Руднєв. Його кандидатура здалася найбільш підходящою попри те, що Олександр Сергійович представник традиційної науки.

Питання про лабораторну базу, про те, де проводитимуть клінічні дослідження, на конференції не порушувалося взагалі. Хто і як займеться «відсівом» лжецілителів? (За деякими даними, таких понад 70% із загального числа фахівців із ННТМ.) Було тільки заявлено, що для таких досліджень в Україні вистачає можливостей.

Неясно, як будуватимуться взаємини нової громадської організації з комітетом із народної та нетрадиційної медицини МОЗу. На думку деяких учасників конференції, якщо стоїть питання про об’єднання різних галузей медицини, то раду з ННТМ варто було б створити при відповідному комітеті МОЗ, зміцнивши його грамотними фахівцями. Водночас у раду з ННТМ необхідно ввести якомога більше авторитетних людей.

Інші учасники форуму вважають, що питання підготовки фахівців у галузі ННТМ і їхньої фахової діяльності, мають вирішувати громадські організації, що об’єднують таких фахівців. Вони ж мусять бути наділені правом прийняття рішень про видачу (чи позбавлення) необхідних дозвільних документів.

Отже, конференція поставила багато запитань, відповідей на які поки немає. У якому напрямі розвиватиметься далі ННТМ: зближатиметься з офіційною медициною чи ж ітиме «своїм шляхом»? Чи здатна новостворена громадська структура кардинальним чином вплинути на ситуацію, що склалася? На жаль, із цього приводу є достатньо скепсису. Забагато галасу і суєтних інтересів навколо цієї проблеми. Воно й зрозуміло: народна медицина може бути «хлібною» справою, якщо поставити її на комерційну основу.

***

Хтось сказав, що наша країна найбільш заморочена у світі. Ніде телебачення й інші засоби масової інформації не приділяють стільки уваги різним віщунам і чаклунам, як у нас. І хоча за рівнем освіти ми перебуваємо поки не на останньому місці, але навіть люди з університетськими дипломами легко піддаються заморочці. Саме на категорію легковірних і розраховують лжецілителі, створюючи навколо себе ореол феноменальності. Справжнім же цілителям рекламу роблять насамперед пацієнти, інакше кажучи, про справжніх цілителів дізнаються по «народному радіо».

Примітка. Терміни «народна» і «нетрадиційна» медицина учасники конференції запропонували використовувати в значеннях:

народна медицина — сукупність методів, прийомів і лікувальних засобів, спрямованих на лікування хвороб і оздоровлення людини, накопичених народом і цілителями протягом тисячоліть;

нетрадиційна медицина — сукупність сучасних лікувальних енергоінформаційних технологій і засобів запобігання захворюванням і зміцнення здоров’я, що не ввійшли в практику народної та традиційної (офіційної) медицини.