UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ящик каберне в... одній склянці

Чутки про те, що на атомних підводних човнах морякам, які йдуть у далеке плавання, до столу неодмінно подають «Каберне», циркулюють у народі давно...

Автор: Олександр Рожен

Чутки про те, що на атомних підводних човнах морякам, які йдуть у далеке плавання, до столу неодмінно подають «Каберне», циркулюють у народі давно. Мовляв, це вино і від радіації допомагає, і здоров’я зміцнює, і тонус підвищує. Як свідчать дослідження Інституту виноградарства та виноробства «Магарач», цілюща таємниця цього вина не в хмільних градусах. Учені кримського інституту розробили унікальну технологію одержання з винограду концентрованого напою, що містить усі його корисні властивості та компоненти, але без спирту й цукру.

Нині це технологічне досягнення, як стверджує дійсний член Кримського відділення Академії технологічних наук України Віктор Загоруйко, — найважливіший інноваційний продукт АТНУ з дуже великою перспективою на міжнародному ринку. Цю заяву було зроблено на Загальних зборах академії, і присутні науковці, котрі представляли найрізноманітніші напрями — від медицини й екології до металургії і кібернетики, — погодилися з тим, що це справді важливе досягнення.

Віктор Загоруйко пояснив, що одержаний концентрат є потужним антиоксидантом нового покоління, який містить весь комплекс поліфенолів винограду «Каберне-Совіньйон» і набагато переважає все, що є нині на міжнародному ринку. Харчовий концентрат поліфенолів винограду — чудовий засіб для підтримки тонусу. Цей еліксир, говорячи мовою науки, має високу антирадикальну активність, антимутагенну, протизапальну, цитопротекторну, детоксикаційну та загальну стрес-мінімізуючу дію.

«Ми залишили в харчовому концентраті все найкорисніше. Якщо в літрі вина лише один грам діючого начала, корисного для організму людини, а решта — вода, цукор, спирт — непотрібні речовини, то тут — 20 грамів діючого начала в одному літрі», — повідомив учений.

Застосування поліфенолів винограду включене до комплексу заходів санаторно-курортного лікування, затверджених Міністерством охорони здоров’я України.