UA / RU
Підтримати ZN.ua

Якість молочних продуктів не відповідає даним на упаковхах

Жирність, заявлена на упаковках молочних продуктів, не відповідає фактичній. Такими стали результ...

Жирність, заявлена на упаковках молочних продуктів, не відповідає фактичній. Такими стали результати дослідження, проведеного лабораторією гігієни харчування Інституту гігієни і медичної екології Академії медичних наук України в рамках проекту «ДТ».

«З якісних показників тільки кислотність у всіх зразках відповідала вимогам Держстандартів на кожен вид продукту, — повідомила «ДТ» завідувач лабораторії гігієни харчування, професор Марія Гулич. — А ось щодо жирності та щільності — є запитання».

Так, фактична жирність практично всієї сметани, що пройшла тестування відрізнялася від заявленої на 1%. У сметані марок «Кремез», «Фанні» і «7-Я» жирність склала 19% замість 20%.

З трьох біокефірів, що пройшли тестування, жоден не дотяг до стандартних показників 1% або 2,5%. Кефір марки «Літній день» («Кремез») при заявленій жирності 1% показав фактичну 0,7%, «Яготінський» при маркуванні 2,5% містить 1,3%, а «Біо-баланс» («Галактон») — 1,8% замість 2,5%.

Не співпадають з маркуванням і показники жирності в молоці. В більшості випадків фактична жирність відрізнялася від заявленої на 0,1–0,2%. Жирність у більшості протестованих марок сиру в середньому відрізнялася від вказаної на упаковці на 1%.

За словами професора Гулич, жирність молочного продукту грає велику роль, оскільки вона є носієм харчової й енергетичної цінності, показником, який виноситься на маркування, а також тому, що за нею формується ціна.

«Споживач бачить цей показник на кожній упаковці і, роблячи вибір, дуже часто орієнтується саме на нього. Безперечно, цей показник повинен відповідати зазначеному на упаковці», — підкреслила вона.

Щільність у всіх зразках не відповідає вимогам Держстандарту і становила від 1,024 до 1,026, повідомила Гулич. За її словами, відповідно до ДСТУ, показник щільності молока повинен бути не меншим 1,027 для молока з жирністю 3,5% і 1,030 для молока з жирністю 1%.

Дослідження, ініційоване «ДТ» також показало, що виробники ковбасних виробів не дотримуються ані державних стандартів, ані вказаної на упаковці рецептури. Так, фактичний вміст жиру в «Молочних» сосисках ТМ «Русанко» (7,5%) разюче відрізняється від вимог стандарту «не більше 32%» і заявлених в документації «не більше 28%».

Докладніше читайте в статті Ольги Скрипник «Якщо вершки погані, то що ж у молоці?..» у свіжому номері «ДТ».