UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виробники ковбасних продуктів грубо порушують стандарти

Виробники ковбасних продуктів не дотримуються ані державних стандартів, ані рецептури, вказаної на упаковці...

Виробники ковбасних продуктів не дотримуються ані державних стандартів, ані рецептури, вказаної на упаковці. Це з’ясували фахівці лабораторії гігієни харчування Інституту гігієни і медичної екології Академії медичних наук України в результаті перевірки харчових продуктів, ініційованої «ДТ».

Наприклад, на одному зі зразків сосисок заявлено, що їх виготовляють за радянським стандартом (ДЕСТ 23670-79), проте норми цього стандарту виробниками не дотримуються. У відповідності до стандарту, в рецептуру повинні бути включені свинина, яловичина, яйця, молоко сухе та приправи. Наявність свинини повинна забезпечити 24% жиру, а в лабораторії виявили тільки 15,2%.

У всіх зразках сосисок було зафіксовано різний вміст жиру, хоча всі вони відносяться до однієї групи. При нормі «не більше 32%», вміст жиру коливається від 7,5% до 30,1%, що свідчить про різне прочитання рецептури.

Інший зразок виготовляється за тим же Держстандартом СРСР. Свого часу даний продукт був відмічений в рамках Національного конкурсу «За найвищу якість». Тут рецептура теж не дотримана: замість визначенних 24% жиру, він містить 30,1%.

Ще один зразок сосисок, що отримав свого часу знак «Вища проба» за відмінну якість, помітно відрізняється як від заявленого стандарту (ДСТУ 4436-2005), так і від інформації на етикетці. Стандарт гарантує «не більше 32%» жиру, виробник на папері затвердив «не більше 28%», а в сосисках виявлено всього 7,5%.

Раніше «ДТ» писало про те, що в рамках проекту з перевірки продуктів харчування, учені виявили в тестованих зразках наявність золотистого стафілокока, кишкової палички та перевищення норми вмісту розкладаючих мікроорганізмів.

Докладніше читайте в статті Ольги Скрипник «Ковбаса — все, що від рогів і до хвоста?» у свіжому номері «ДТ».