UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВІДЕОКАМЕРА ЗАМІСТЬ БРАЙЛЯ

Мільйони людей страждають від часткової втрати зору, викликаної глаукомою, катарактою, діабетом, дегенерацією жовтої плями й іншими патологіями...

Автор: Оксана Приходько

Мільйони людей страждають від часткової втрати зору, викликаної глаукомою, катарактою, діабетом, дегенерацією жовтої плями й іншими патологіями. Сучасні методи лікування можуть допомогти в значно більшій кількості випадків, ніж раніше, але ще далеко не в усіх. Зате їм на допомогу дедалі частіше приходять сучасні технології, що дозволяють найбільш адекватним чином відновити втрачену функцію.

Стаціонарні телесистеми, здатні багатократно збільшувати текст, з’явилися кілька років тому. А нині у продажу вже з’являються пристрої, що своїм виглядом і розміром скидаються на велике збільшувальне скло, яке дозволяє збільшувати зображення в більш ніж 30 разів. Такий пристрій — мініатюрна відеокамера, підключена до рідкокристалічного дисплея з діагоналлю 10 сантиметрів. Його вартість коливається у межах від 1000 до 3000 доларів, залежно від того, кольоровим чи чорно-білим буде дисплей. До речі, функція перетворення кольорової картинки на чорно-білу передбачена і для кольорових дисплеїв, оскільки це сприяє підвищенню контрастності й полегшує розпізнавання символів.

Власне, для людей із ослабленим зором читання спеціальних книг і раніше було доступне. Однак, як засвідчили дослідження, необхідність використання шрифту Брайля або інших досить поширених методик істотно збільшувала ймовірність виникнення депресій у людей, в котрих різко погіршився зір. А от застосування сучасних технологічних нововведень такого негативного психологічного впливу не чинить. Правда, спеціалісти поки що не визначилися, чи ця закономірність пов’язана з перевагами самих пристроїв, чи ж до їхньої допомоги вдаються більш активні і менш схильні до депресії люди.