UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські лікарі вперше провели операцію на мозку з пробудженням дитині

Втручання пройшло успішно та позбавило підлітка епілептичних нападів, які турбували його останнім роками.

© Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова
© Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова
© Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова
© Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова
© Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова
© Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

Нейрохірурги львівської Лікарні Святого Миколая вперше за історію української медицини провели дитині операцію на мозку з пробудженням під час найважливішої частини. Це потрібно для уникнення пошкодження важливих ділянок мозку, розповіли в Першому медичному об'єднанні Львова у Facebook.

Пацієнтом став 15-річний Максим Волович з Тернополя. Хлопець страждав від сильних епілептичних нападів з восьми років через пухлину в мозку. Причиною чергового нападу могло бути будь-що, в тому числі фізична активність та емоції.

"Хлопчик, який до судом займався танцями і мріяв стати чемпіоном, навіть бігати більше не міг. Сміх чи сльози – теж могли спровокувати напад. Дитинство Максима минуло з суворими обмеженнями, під постійним наглядом мами, яка цілодобово пильнувала сина і боялась за його життя. Останніми роками юнаку стало важко говорити та запам’ятовувати", – розповіли медики.

Як уточнили там, з часом пухлина виросла та почала тиснути на ті ділянки мозку, що відповідають за мовлення і рухи. Це не лише посилило напади, але й створило високий ризик паралічу правої половини тіла хлопця.

Після ретельного обстеження львівські лікарі назвали єдиним шансом лікування для Максима операцію на мозку з пробудженням. Втручання було необхідним, оскільки пухлина могла призвести до ризику смерті.

Під час процесу видалення пухлини медикам вдалося розбудити підлітка, щоб контролювати його мовлення і рухи та не пошкодити ділянки мозку, які відповідають за це.

"Медики розважали Максима розмовами про його улюблених супергероїв коміксів та вигадані всесвіти і не давали хлопцеві заснути. Поки він говорив, активність у ділянках, які відповідають за рухи кінцівками та мовлення, фіксували нейрофізіологи Марія Павлюк та Юлія Галій-Герасимович", – розповіли в об’єднанні.

Читайте також: Дитині вперше в Україні пересадили шкіру від посмертного донора

Після семигодинної операції Максим став говорити краще, ніж раніше. Результати МРТ продемонстрували, що пухлину вдалося повністю видалити – вона була доброякісною. За даними львівських медиків, хлопець більше не стикається з епілептичними нападами й не потребує лікування.

"За тиждень після операції з пробудженням Максима виписують. "Ми щасливі! Приїхали хворі, а їдемо здорові!", – каже його мама. А сам Максим повсякчас усміхається і не втомлюється ділитися планами на майбутнє: хоче на спорт та мріє подорожувати", – підсумували в повідомленні.

Напередодні у Львові здійснили перше в Україні остеоінтеграційне протезування – імплантували протез у кістку пацієнта.