UA / RU
Підтримати ZN.ua

СНІД ЗАВОЙОВУЄ ЄВРОПУ

СНІД, який викликав свого часу справжню паніку у США і став джерелом хронічного головного (і не тільки) болю в Африці, тепер серйозно взявся за європейський континент...

Автор: Оксана Приходько

СНІД, який викликав свого часу справжню паніку у США і став джерелом хронічного головного (і не тільки) болю в Африці, тепер серйозно взявся за європейський континент. Причому не тільки за східну його частину, де високі темпи поширення цього захворювання пов’язують із низьким рівнем охорони здоров’я, а й за благополучні західні країни. Протягом останніх п’яти років у Західній Європі кількість позитивних результатів при тестуванні на наявність ВІЛ-інфекції збільшилася на 20%. Характерно, що кількість інфікованих гомосексуалістів за цей період трохи зменшилася — із 2762 1995 року до 2426 2000-го. Зате випадки виявлення ВІЛ у гетеросексуалів значно почастішали — з 2127 до 3156, тобто наявний 48-відсотковий приріст показника.

Ці результати були опубліковані в останньому номері British Medical Journal і викликали крайню стурбованість відповідальних осіб. Статистика, покладена в основу дослідження, надавалася урядами 10 європейських країн до панєвропейського центру моніторингу СНІДу. Враховувалися в основному випадки інфікування статевим шляхом, оскільки випадки зараження в процесі переливання крові та інших медичних процедур, а також у процесі вагітності від матері до плоду в Західній Європі досить рідкісні. Окремої розмови заслуговує взаємне інфікування наркоманів, непрямим показником темпів зниження якого служить тенденція до зменшення випадків інфікування гомосексуалістів.