UA / RU
Підтримати ZN.ua

Радник президента: Вакцинацію варто відкласти

«Я б не квапився з вакцинацією, бо складається враження, що це робиться не заради здоров’я людей, а...

«Я б не квапився з вакцинацією, бо складається враження, що це робиться не заради здоров’я людей, а щоб використати вакцину, яка є», — зазначив радник президента України, голова Нацради з питань охорони здоров’я Микола Поліщук під час круглого столу, на якому обговорювалася ситуація з позаплановою вакцинацією проти кору та краснухи.

Мова іде про добровільне щеплення українських громадян віком від 16 до 29 років вакциною індійського виробництва, яку в якості гуманітарної допомоги Україні запропонувала Всесвітня організація охорони здоров’я.

Поліщук розповів, що зі щепленнями можуть бути пов’язані непередбачувані алергічні реакції: «Я дуже критично ставлюся до вакцинації. Чому? Бо бачив дуже багато алергій, зокрема і синдром Гійєна-Барре. У лікарні швидкої допомоги за рік буває не менше 30 випадків, а ми не знаємо, звідки й чому вони з’явилися».

Цю точку зору підтримують також імунологи, які переконані — індійська вакцина здатна завдати шкоди імунітету українців. «Йдеться про популяцію не європейську, а азійську, що означає наявність антигенів, із якими ми, українці, не знайомі. Це може призвести до таких алергічних реакцій і станів, яких ми навіть припустити не можемо», — коментує імунолог, професор НМУ Катерина Гаркава.

«Масова вакцинація зазвичай проводиться у країнах третього світу — бо Європа хоче себе захистити, — підкреслив Поліщук. — Але ми теж повинні себе захищати! Передусім необхідна вакцина, яка дає мінімальні ускладнення. Якщо про індійську відомо, що вона дає 20% артритів, то хіба можна це вважати нормальною реакцією?!».

Радник президента закликав учасників столу виважено підійти до ситуації що склалася: «Ви кажете, що не виділяються кошти з держбюджету на щеплення, а тут дали вакцину — треба її використати, — звернувся він до представників МОЗ. — Не можна поспішати у цій справі! Рік у рік в нас збільшується фінансування календаря щеплень, отож проблема вирішується».

«Я б радив тимчасово відкласти імунізацію, вивчити всі ті питання, які було обговорено за круглим столом, а згодом ще раз повернутися до цієї теми», — підсумував Поліщук.

Докладніше читайте в статті Ольги Скрипник «Україна — вакцинальна парасолька для Європи?» у свіжому номері «ДТ».