UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПРОТИ «МАСОК» — ВІДЕОБРОНХОСКОП

Рак бронхів — хвороба підступна. Адже, за твердженням медиків, майже у половині випадків вона протікає безсимптомно...

Автор: Дар'я Аверченко

Рак бронхів — хвороба підступна. Адже, за твердженням медиків, майже у половині випадків вона протікає безсимптомно. І тільки на пізній стадії, коли оперувати вже не можна, пухлину вдається зафіксувати рентгеном. Саме тому донедавна на операційний стіл потрапляло лише 15% хворих на рак бронхів.

З вересня 2003 року у Херсонському обласному протитуберкульозному диспансері на базі відділення грудної хірургії запрацював унікальний апарат — відеобронхоскоп. Аналогів приладу його покоління немає в жодній із країн СНД. Надзвичайно точний, він уже на ранніх стадіях визначає будь-які хворобливі процеси у бронхах, і перш за все — рак і туберкульоз. Тож хірурги переконані, що застосовуючи надсучасну діагностику, рятуватимуть вдвічі більше хворих, ніж досі.

Як працює це диво медичної техніки? Розповідає лікар ендоскопіст-бронхолог вищої категорії протитуберкульозного диспансеру Надія Мельник:

— Тоненька (3—5 мм) гнучка трубочка з мініатюрною відеокамерою і підсвіткою вводиться через ніс і дихальні шляхи у бронхи людини. Звідти на монітор подається відеосигнал. Зображення, збільшене у десятки разів, дозволяє фахівцю роздивитися «найпотаємніші» місця у бронхах пацієнта і вчасно виявити патології. Рак тільки хоче з’явитися, а ми вже його бачимо. Процедура відбувається під місцевою анестезією і легко переноситься хворим.

Раніше діагностували під загальним наркозом, вводячи у дихальні шляхи металевий тубус діаметром від 6 до 12 мм. Це завжди було ризиковано, адже через індивідуальні особливості людини процедура могла й травмувати. Згодом почали використовувати фібробронхоскопи з більш гнучкою трубкою. Та, за словами «досвідчених» пацієнтів, відеобронхоскоп із ним не йде в жодні порівняння. Значно розширює сучасний апарат і можливості лікаря. Медик може збільшувати зображення на моніторі, зупиняти малюнок, аби роздивитися «підозрілі» ділянки, і навіть відправити цифровий сигнал на комп’ютер, щоб обробкою покращити якість зображення. З комп’ютера можна записати картинку пацієнту на дискету, щоб він, скажімо, міг проконсультуватися з іншим лікарем. Окрім того, з допомогою відеобронхоскопа спеціальним інструментом можна відщипнути шматочок тканини з міліметрової поверхні органа на аналіз (біопсію). І все це — на суперранніх стадіях, аби людина тільки вчасно звернулася.

Надія Олексіївна наголошує: кашель, який не піддається звичайній терапії протягом двох-трьох тижнів — перший показник, аби пройти бронхоскопію. На сьогодні усі, хто страждає хронічними недугами бронхів і легенів (а тільки в одній Херсонській області на обліку близько 30 тис. осіб), входять до групи ризику. Адже під «масками» хронічних захворювань може приховуватися ціла низка важких патологій, серед яких рак і туберкульоз.

Завідуючий відділенням грудної хірургії Олександр Сташенко розповів про передісторію появи найсучаснішої техніки у своєму відділенні:

— Цей апарат прибув до нас аж із Японії. Обійшовся він у 170 тис. гривень, але тубдиспансер ніколи б не назбирав таку суму. Купив відеобронхоскоп для нашого відділення херсонський бізнесмен. Коли в Японії дізналися, що кошти перераховує приватна особа з України, вони вдвічі знизили початкову ціну.

Тепер до нового бронхологічного кабінету можуть звертатися усі бажаючі. Обстеження на диво-техніці коштує 40 гривень. За підрахунками економістів — це мінімальні внески, які дозволять доволі швидко повернути підприємцю витрачені на апаратуру гроші. Ні на який прибуток бізнесмен не розраховує: він просто надав медикам такий собі довгостроковий безпроцентний кредит. До слова, за умовою підприємця, ветерани Великої Вітчизняної Війни та прирівняні до них категорії обстежуватимуться безкоштовно.