UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Проффесори» у білих халатах

Запорізька обласна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом (а не стосовно конкретної о...

Автор: Лідія Суржик

Запорізька обласна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом (а не стосовно конкретної особи) службових підробок, здійснених працівниками кафедри госпітальної терапії № 2 Запорізького державного медичного університету. Зокрема, йдеться про фальсифікацію наукових і дисертаційних робіт, а також клінічних випробувань закордонних і вітчизняних ліків, які проводили на цій кафедрі.

Можливо, налагоджена система імітації бурхливої наукової діяльності й інших зловживань у запорізькому «медуні» діяла б і надалі (утім, скільки б мотузочка не вилася...), якби не громадська організація «Запорізька медична спілка» (голова — Д.Харьков), котра звернулася зі скаргою про злодіяння завідувача кафедри університету С.Поливоди в обласну прокуратуру. Крім того, організація направила відповідні листи в Кабінет міністрів і редакцію газети «Дзеркало тижня».

«Просимо сприяння в об’єктивному висвітленні ситуації, що склалася в Запорізькому медичному університеті, зокрема, стосовно групи працівників кафедри госпітальної терапії № 2 і її керівника Поливоди Сергія Миколайовича, котрий організував корупційну систему підготовки фальсифікованих дисертаційних робіт. Результати фальсифікованих досліджень лягають в основу рекомендацій для впровадження в повсякденну клінічну практику, що створює ризики для здоров’я пацієнтів, — говориться в листі до редакції «ДТ». — ...Основним механізмом підробки є фальсифікація лабораторних досліджень, на яких базуються дисертаційні роботи».

І хоча така «дослідницька діяльність» не приносила реальних наукових плодів, зате масово плодилися псевдодисертанти. Особливо буйно процвітала дисертаційна «липа» у запорізькому «медуні» в останні роки — за період із 2000 року таким чином було захищено півтора десятки кандидатських дисертацій.

«Друга сфера злочинної діяльності С.М.Поливоди й організованої ним групи, — пишуть далі автори листа, — участь у високооплачуваних клінічних випробуваннях фармацевтичних препаратів, які фінансуються закордонними і вітчизняними фармацевтичними компаніями. Суть шахрайства полягає у свідомому порушенні умов відбору пацієнтів, що є ключовим моментом у проведенні досліджень. Дані, отримані в такому дослідженні, не можуть бути достовірними, і дослідження не можуть бути основою для висновків про ефективність і безпеку досліджуваних лікарських засобів. Цей вид фальсифікацій особливо небезпечний, бо має непередбачувані наслідки для здоров’я людей».

Не дивно, що справа про псевдонауковців у білих халатах набула гучного розголосу. Для когось це було дуже небажаним — на слідство чинили величезний тиск.

Водночас Кабінет міністрів направив лист «Запорізької медичної спілки» на розгляд у Міністерство охорони здоров’я (міністр Ю.Поляченко). Однак у відведені для контролю терміни реакції керівництва МОЗ не було, що більш ніж дивно. Здавалося б, випадок безпрецедентний, тому в терміновому порядку буде створено спеціальну комісію з перевірки діяльності університету і зокрема вищезгаданої кафедри. Але в багатьох склалося враження, МОЗ навмисно зволікає, не бажаючи розбиратися, що там накрутили фальсифікатори від медичної науки. А, може, ні міністра, ні інших відповідальних чиновників МОЗ цей випадок зовсім і не дивує, тому що така практика поширилася повсюдно?

На даний момент у зв’язку з порушенням кримінальної справи про науковий фальсифікат є лише відповідь Вищої атестаційної комісії України — ВАК порушив питання про позбавлення ученого ступеня десяти лікарів, які захистили дисертації в Запорізькому державному медичному університеті.