UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПРИХОВАНА ПІДСТУПНІСТЬ НОВИХ ЛІКІВ

Фармацевтика нині розвивається небаченими темпами. Препарати, що полегшують перебіг хвороб, які раніше вважалися невиліковними, з’являються з такою швидкістю, що не всі лікарі встигають із ними ознайомитися...

Автор: Оксана Приходько

Фармацевтика нині розвивається небаченими темпами. Препарати, що полегшують перебіг хвороб, які раніше вважалися невиліковними, з’являються з такою швидкістю, що не всі лікарі встигають із ними ознайомитися. Втім, цю проблему з успіхом вирішує всюдисуща реклама, завдяки якій пацієнт, ідучи до лікаря, вже точно знає, рецепт на які ліки він хоче отримати. І донедавна вимоги пацієнта, який у такому випадку виступав як клієнт, прирівнювалися до закону.

Публікація в травневому номері авторитетного видання Journal of the American Medical Association статті групи дослідників на чолі з Карен Лассер може різко змінити цю ситуацію. Вивчивши наслідки застосування найбільш багатообіцяючих нових препаратів протягом останніх 25 років, автори дослідження дійшли висновку, що через певний період кожен десятий із таких препаратів або взагалі вилучали з торгівлі, або на його застосування накладали жорсткіші обмеження. І все тому, що в процесі тривалого застосування в них виявляли шкідливі побічні ефекти, яких не було виявлено під час первинних клінічних випробувань. Автори статті запропонували, щоб у тих випадках, коли це можливо, вибір між новим і старим препаратом робився на користь останнього, а в тих випадках, коли старого препарату аналогічної дії не існує, лікарі попереджали пацієнтів про підвищений ризик нових ліків у зв’язку з їх недостатньою вивченістю.

Серед препаратів, вилучених із продажу лише за 2000 рік, — Propulsid (засіб від печії, що викликає фатальні порушення серцевого ритму), Rezulin (протидіабетичний препарат, що викликає порушення функцій печінки), Lotronex (засіб для лікування синдрому чутливості кишечника, що викликає запори й коліти). За даними авторів дослідження, протягом періоду, який відводять на випробування нового препарату (сім років у цілому), встигає виявитися не більше половини його побічних ефектів. Тому мільйони людей, котрі одержують щойно викинуті на ринок препарати, ризикують своїм здоров’ям.

Реакція зацікавлених сторін не забарилася. Власне, сама стаття в часопису з’явилася в супроводі коментаря Роберта Темпла, одного з керівників FDA (Управління з проблем харчових продуктів і лікарських препаратів), який розцінив її як помилкову. Правда, при цьому пан Темпл не спростовував факти, викладені в статті, а лише закликав до інакшого їх трактування. Зокрема, препарати, які знижують рівень холестерину в крові, таки спричиняли побічні ефекти, але, на щастя, вони виявилися корисними.

У цілому дискусія про те, що FDA не під силу функція захисту споживачів, ведеться в Америці вже давно. А оскільки протягом 90-х вона схвалила застосування набагато більшої кількості нових препаратів, ніж раніше, ситуація може вийти з-під контролю.

по материалам зарубіжної преси