UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий штам коронавірусу "Кракен" виявлено вже у шістьох областях

Випадки захворюваності виявлено у Львівській та Черкаській областях.

Випадки захворюваності на новий вид коронавірусу Omicron XBB.1.5 або "Кракен" виявлено у Львівській та Черкаській областях. Відтак вже шість областей мають підтверджений варіант нового штаму: Сумська, де був перший пацієнт, Закарпатська, Тернопільська, Одеська, Черкаська та Львівська області. Про це інформує пресслужба Центру громадського здоров'я.

"Секвенування підтвердило варіант Omicron XBB.1.5 ще у двох областях країни — Черкаській та Львівській. Завдяки роботі секвенатора та команди наших фахівців вдалося опрацювати майже тисячу зразків", — розповіла Ірина Демчишина, завідувачка референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ.

Вона нагадала, що штам Omicron XBB.1.5 переноситься зазвичай пацієнтами легше, проте він має здатність передаватися швидше.

Читайте також: Зафіксовано перший в Україні випадок зараження штамом коронавірусу "Кракен"

Фахівці нагадують, що за наявності симптомів ГРВІ необхідно одягати маску та самоізолюватися від оточуючих. А найефективнішим засобом від зараження на сьогодні є вакцинація, яку можна зробити у будь-якому медзакладі або Центрі вакцинації навіть без декларації.

Раніше повідомлялося про те, що у п’яти областях України введуть новий метод контролю захворюваності на COVID і грип.