UA / RU
Підтримати ZN.ua

Навчити казати «Ні!»

Цього літа двом із половиною мільйонам пасажирів — а саме стільки подорожують залізницею в сезон — нудьгувати в поїзді не доведеться: згаяти час їм допоможуть пізнавальні буклети і.....

Автор: Тетяна Галковська

Цього літа двом із половиною мільйонам пасажирів — а саме стільки подорожують залізницею в сезон — нудьгувати в поїзді не доведеться: згаяти час їм допоможуть пізнавальні буклети і... мультиплікаційний серіал. У них у простій гумористичній формі вустами головного героя доктора Панацейка буде розказано про ВІЛ-інфекцію: яким чином можна «підхопити» смертельний вірус, а яким — ні.

Демонстрація мультиків — другий інформаційно-освітній проект фонду Олени Франчук «АнтиСНІД» із красномовною назвою «Безпечна відпустка». Перший — «Зупинимо СНІД!» — виявився неймовірно вдалим як із погляду інформаційного охоплення цільової аудиторії (97%!), так і фінансів: завдяки підтримці телеканалів кампанія вартістю в 3-4 млн. дол. була реалізована усього за 10 тис. дол. Партнером нинішнього «відпускного» проекту виступає компанія «Укрзалізниця» за особистої підтримки міністра транспорту Георгія Кірпи. Мета проекту, за словами організаторів, у максимально доступній формі розповісти про те, як повернутися з відпустки не тільки відпочилим, а й здоровим.

Підготовлено і нові ролики для показу по телебаченню. Основна їхня відмінність від попередніх — орієнтація переважно на молодіжне середовище. «Сьогодні дуже часто перший сексуальний досвід закінчується для дівчини ВІЛ-інфікуванням, — пояснила Олена Франчук. — Тому завдання нових роликів — навчити молоду дівчину казати «Ні!», щоб захиститися від небезпечної хвороби. Останнім часом в Україні почастішали випадки передачі ВІЛ-інфекції гетеросексуальним шляхом. Поки що ми перебуваємо в такій точці, коли це зростання ще можна зупинити. Тому найважливіше завдання — вміти запобігти захворюванню».

Презентація нового проекту відбувалася на території дитячого будинку «Берізка», де серед здорових дітей живуть і ВІЛ-інфіковані малюки. Місце вибрано не випадково. За словами Олени Леонідівни, ще наприкінці минулого року дирекція будинку подала заявку на придбання автобуса. Коли ж у фонді підрахували гроші, що залишилися після благодійного концерту всесвітньо відомих музикантів Володимира Співакова і Джессі Норман (вийшло близько мільйона гривень), прийняли рішення зробити в «Берізці» капітальний ремонт. Однак експертна оцінка споруди показала, що грошей фонду явно недостатньо: у дитячому будинку протікав дах, не було гарячої води, були серйозні проблеми з проводкою.

Підтримали ініціативу «АнтиСНІДу» компанія «Київміськбуд», яка погодилася виконати роботи без отримання прибутку, по собівартості, і столична мерія, котра пообіцяла інвестувати в ремонт 3,5 млн. грн. До кінця жовтня буде завершено перший етап робіт — повністю замінять старий шиферний дах, зовнішні вікна та двері поставлять із металопластику, утеплять фасад. Повернутися ж у дитячий будинок, який чекав ремонту цілих 25 років, малюки зможуть вже в грудні.