UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ змінює підходи до діагностики та лікування контузії

Безліч методик визначення травми визнано неефективними.

Міністерство охорони здоров'я планує змінити підходи до лікування легкої черепно-мозкової травми, яка нині має назву "контузія". Під цим терміном мається на увазі струс головного мозку від дії мінно-вибухової хвилі, який є окремим травматичним впливом на головний мозок, до якого може доєднуватись ураження слухового та вестибулярного апарату – акубаротравма.

У МОЗ наголошують, що сьогодні діагностика та лікування відбуваються за застарілими та неефективними методиками, з використанням чисельних недоказових фармпрепаратів, призначення високовартісних методів нейровізуалізації.

Читайте також: Поради психолога: як розпізнати посттравматичний стресовий розлад

Зокрема, нові підходи на основі досвіду Центру психічного здоров'я та реабілітації "Лісова поляна" будуть імплементовані під час підготовки фахівців у мультидисциплінарних реабілітаційних командах. Також в реабілітації будуть враховані клінічні настанови Міністерства у справах ветеранів США та Міністерства оборони США "Лікування та догляд за пацієнтами зі струсом мозку - легкою черепно-мозковою травмою",  Алгоритм ведення черепно-мозкової травми, Brain Injury Electronic Resource Manual (BIERM) – "Зорові порушення, пов’язані з ЧМТ".

 Раніше повідомлялося, які документи необхідні для встановлення інвалідності.