UA / RU
Підтримати ZN.ua

МІКРОБИ ВСІХ КРАЇН НЕ ОБ’ЄДНУЮТЬСЯ

Твердження голландського мікробіолога Лоренса Бааса-Бекінга про те, що ті самі мікроби присутні скрізь, просто виживають лише в підхожих для них умовах, довгі роки вважалося однією з центральних догм мікробіології...

Автор: Оксана Приходько

Твердження голландського мікробіолога Лоренса Бааса-Бекінга про те, що ті самі мікроби присутні скрізь, просто виживають лише в підхожих для них умовах, довгі роки вважалося однією з центральних догм мікробіології. І тільки цього року два незалежні дослідження, опубліковані в журналах Science і Environmental Microbiology показали наявність тонких генетичних відмінностей між популяціями тих самих видів, що живуть на значному віддаленні один від одного. Адже саме географічна і генетична ізоляція є ключовими чинниками біологічної еволюції.

Природно, цей висновок не стосується тих видам мікробів, які щодня в масовому порядку перетинають географічні кордони — на літаках, поїздах тощо. Адже є ще й інші мікроорганізми, менш охочі до подорожей. Саме їх науковці і будуть нині вивчати насамперед. Почнуть з екстремофілів — мешканців гарячих джерел та інших екзотичних місць. Можливо, детальніше їхнє вивчення покаже, що навіть банальну нежить у кожному місті доведеться лікувати індивідуально розробленими засобами.