UA / RU
Підтримати ZN.ua

МАКАРОНИ ДЛЯ СХУДНЕННЯ

Ті, хто мусить поїдати багато макаронів виключно з економічних міркувань, навіть гадки не мають, що в такий спосіб найоптимальнішим чином піклуються і про свою талію, і про своє здоров’я...

Ті, хто мусить поїдати багато макаронів виключно з економічних міркувань, навіть гадки не мають, що в такий спосіб найоптимальнішим чином піклуються і про свою талію, і про своє здоров’я. Адже в макаронів із борошна грубого помелу глікемічний індекс (інакше кажучи — рівень зміни вмісту цукру в крові після вживання цього продукту в їжу) значно нижчий за 50. А саме цей показник розділяє всі харчові продукти на «хороші» й «погані».

«Погані» значно підвищують цукор у крові, що, у свою чергу, змушує підшлункову залозу виробляти надлишок інсуліну. У результаті — зайві жирові відкладення в непідходящих місцях, ризик розвитку цукрового діабету, підвищення кров’яного тиску та інші «принади». А ось макарони — ті, навпаки, здатні вберегти не лише від усього переліченого вище, а й від деяких видів раку. Принаймні такі тези прозвучали на міжнародній конференції дієтологів та активістів громадського руху, яку провела в Римі організація, що пропагує в Америці «середземноморську дієту», — Oldways Preservation and Exchange Trust. Ця дієта рекомендує вживати продукти з високим вмістом жирів (передусім сирів). Недарма серед жителів Франції, Італії, Греції досить низька смертність від серцево-судинних захворювань.

Стурбовані тотальною боротьбою з надмірними кілограмами, калоріями та «шкідливим» холестерином, американці вже не перший рік шукають таємницю цілющості середземноморської дієти. Вже відзначалося регулярне вживання і оливкової олії, і червоного вина, і морепродуктів, і фруктів, і овочів. А нині її знайшли в поважному ставленні до борошняних страв. Якщо вірити учасникам конференції, а також її спонсору, італійському виробникові спагеті Barilla, саме макарони слід визнати «основою здорової їжі».