UA / RU
Підтримати ZN.ua

Канабісофобія української влади

Як заборонити, легалізувавши

Автор: Артем Осипян

13 липня 2021 року Верховна Рада провалила голосування за законопроєкт №5596, що надає хворим доступ до медичного канабісу в Україні та регулює його обіг.

А 9 липня Міністерство охорони здоров’я опублікувало проєкт змін до постанови Кабінету міністрів України №770, який затверджує перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Цей проєкт постанови перекваліфіковує канабіс із категорії «особливо небезпечних… обіг яких заборонено» до категорії «наркотичні засоби, обіг яких обмежено», тобто переносить канабіс, смоли канабісу, екстракти і настойки канабісу із Таблиці I Списку №1 до Таблиці II Списку №1 постанови КМУ №770.

Такі зміни до постанови є суттєвим зрушенням органів державної влади у сфері гуманізації наркополітики, зокрема, це крок назустріч розширенню доступу пацієнтів до лікарських наркотичних засобів. Однак чи вирішує така ініціатива проблему із доступом до медичного канабісу?

Відсоток домішок тетрагідроканабінолу (ТГК) — однієї з речовин, яка міститься у канабісі, зокрема, медичному, у цьому проєкті постанови встановлюється на рівні не більш як 0,1%. Таким чином, у МОЗ вважають, що медичний канабіс = канабідіол (КБД), а не ТГК. Та чи правда це?

КБД vs ТГК

У рослині канабіс міститься понад 400 різних хімічних речовин, з них близько 113 — канабіноїди, лише один з яких є канабідіолом.

Варто зазначити, що продукція з канабідіолу (КБД) з мінімальною кількістю тетрагідроканабінолу (ТГК) може розглядатися як канабіс для медичних цілей, якщо призначається лікарем для лікування визначених захворювань, проте в більшості випадків — це дієтичні добавки або продукти харчування. Близько 20% лікарських засобів на основі канабісу не містять узагалі чи містять менш як 1% ТГК або його аналогів. Інші 80% — або складаються з ТГК, або мають значний його вміст. На даний момент важко точно визначити та класифікувати медичний канабіс, оскільки цей ринок і продукція на основі канабісу досі активно розвиваються.

ZN.UA

Таким чином, зазначений проєкт постанови дозволить використовувати лише два препарати із як мінімум дев’яти, доступних до імпорту. Тоді як повернутий на доопрацювання законопроєкт №5596 міг би відкрити доступ до виготовлення та імпорту всіх препаратів.

Примітка: Чи не єдиний препарат, доступний на ринку в Україні , який позиціонує повну відсутність домішок ТГК, — «Зелена Пава» (імпортний товар із США фірми Neurogan).

Нагадаю, що 2 грудня 2020 року Комісія ООН з наркотичних засобів прийняла низку рішень, що стосуються канабісу (марихуани) і його похідних. Зокрема, Комісія підтримала рекомендацію Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) виключити канабіс зі списку особливо небезпечних наркотиків, до якого включений, наприклад, героїн. Однак він, як і раніше, фігурує в переліку наркотиків, заборонених для використання в немедичних цілях.

Можливість використовувати канабіс у медичних і наукових цілях, відповідно до вимог Конвенції про міжнародний контроль за наркотиками 1961-го та 1971 року, дає можливість фармацевтичним компаніям розробляти лікарські препарати, до складу яких входять як рослинні, так і синтетичні канабіноїди.

Для чого в Україні медичний канабіс?

«Дронабінол» використовується для лікування втрати апетиту, що викликає втрату ваги у людей зі СНІДом, також він використовується для лікування важкої нудоти та блювоти, спричинених хіміотерапією під час лікування раку. «Дронабінол» зазвичай призначають після того, як безрезультатно були випробувані ліки для боротьби з нудотою та блювотою.

The Village Украина

«Набілон» за своїми діями подібний до марихуани (природна рослина), але зазвичай менше впливає на настрій. «Набілон» використовується для лікування важкої нудоти та блювоти, пов’язаних з певними типами хіміотерапії раку, і може бути використаний для збудження апетиту. «Набілон» також використовується для лікування хронічних нервових болів. Результати дослідження показали різке зменшення тривожності у людей, які вживали «Набілон», порівняно із плацебо.

«Набіксімолс» — спрей для рота, який містить екстракти конопель. Використовується при розсіяному склерозі для поліпшення симптомів, пов'язаних із м'язовими спазмами. На сьогодні «Набіксімолс» (Sativex) зареєстрований і доступний у 80% країн Європейського Союзу, а також у Туреччині, Норвегії, Австралії, Новій Зеландії, країнах Азії, Африки та інших.

«Епідолекс» — перший і єдиний рецепт, затверджений FDA, який використовується для лікування судом, пов’язаних із синдромом Леннокса—Гасто, синдромом Драве або комплексом туберозного склерозу у пацієнтів віком від одного року і старше. Цей препарат також фактично не містить ТГК (близько 0,2%).

Bedrocan Flos Sativa переважно призначають при болях, безсонні, невропатичному болю, стресі, спазмах і депресії.

Bedica Granulate Indica в основному призначають при розсіяному склерозі, а також при невропатичному болю, спазмах, безсонні.

Bedica Granulate — препарат із сортів Cannabis Indica, призначається лікарями для лікування симптомів депресії у пацієнтів.

Badrolite Granulate — препарат із менш як 1% ТГК і 9% КБД, призначають ряду пацієнтів із важкими, невиліковними формами епілепсії. Випускається у гранульованій формі.

Навіщо це в Україні?

В Україні канабісу потребують понад 20 тисяч дітей із фармрезистентними формами епілепсії (не піддається лікуванню традиційними препаратами), сотні тисяч онкохворих, більш як 100 тисяч паліативних пацієнтів та десятки тисяч ветеранів війни із посттравматичним стресовим розладом.

Ліки на основі канабісу дозволені в 44 країнах, зокрема в ЄС — Польщі, Чехії, Хорватії, Бельгії, Німеччині, Австрії, а також у Канаді та США.

Однак дозволити повноцінно використовувати медичний канабіс при фактичній забороні ТГК навряд чи буде можливо. І останні дії свідчать про те, що українська влада не може в повній мірі знайти середину між страхом, бажанням контролювати наркотичні засоби та розширенням доступу до лікування з їх допомогою.

У цій статті використовувалися дані з публікації: Alekperova N. Bogomolets National Medical University, Kyiv, Ukraine, The Analysis of Cannabis-Based Medical Products Market (УДК 615.212.7:633.522]:658.8.

Більше статей Артема Осипяна читайте за посиланням.