UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гриби і ліки

Гриби-ліки навчилися «вирощувати» учені з Інституту мікробіології РАН. На їхній основі створено новий засіб від захворювань простати — міколікопін...

Гриби-ліки навчилися «вирощувати» учені з Інституту мікробіології РАН. На їхній основі створено новий засіб від захворювань простати — міколікопін.

Гриби бувають їстівні і неїстівні, а бувають і лікарські. Вони позитивно впливають на імунну систему, можуть знижувати холестерин, боротися з вірусами і навіть із раком. «На цей час багато представників царства грибів вважаються готовими лікарськими препаратами, а біологічно активні речовини з них широко використовуються в медицині. У цій галузі гриби виявилися настільки затребуваними, що виник новий напрям медицини — фармакологічна мікологія», — розповідають учені з лабораторії експериментальної мікології. Їм удалося розробити спосіб одержання з грибів нового лікарського засобу під назвою міколікопін.

Це желатинові капсули, які містять два відсотки лікопіну та біологічно активні речовини гриба. Лікопін — це каротиноїд, який, як було відомо, міститься в томатах і надає їм червоного забарвлення. Вчені давно помітили, що люди, котрі їдять багато помідорів, рідше хворіють на рак простати. В усьому світі лікопін одержують із томатів, але кристали цієї речовини коштують дуже дорого. Щоб виростити корисний овоч, боротися зі шкідниками, провести хімічне очищення та здобути цінний лікопін, доводиться витратити багато зусиль.

Російські вчені пропонують отримувати лікопін не з томатів, а з гриба (Blakeslea trispora), в якому він також міститься. Вони розробили і впровадили в заводське виробництво біотехнологічний спосіб одержання лікопіну з міцелію гриба. З грибної біомаси отримують концентрат таким методом, при якому втрати цінного лікопіну зведено до мінімуму, але зберігаються всі інші біологічно активні речовини гриба. Саме на основі цього грибного концентрату, вартість якого значно нижча, ніж концентрату з томатів, створено препарат міколікопін.

Клінічні випробування засвідчили, що нові ліки, крім антиоксидантної, мають антимутагенну, радіопротекторну та імуномоделюючу дію. Експерименти на тваринах дозволяють дійти висновку, що міколікопін здатний на 50—70 відсотків затримувати розвиток раку передміхурової залози, повідомляє агентство «ІнформНаука»