UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГОРМОНОТЕРАПІЯ: ОСТАННЯ СПРОБА АПЕЛЯЦІЇ

З тією самою категоричністю, із якою лікарі пару років тому рекомендували жінкам приймати гормональні препарати, тепер вони всіляко жахають прекрасну половину людства вкрай неприємними наслідками гормонотерапії...

Автор: Оксана Приходько

З тією самою категоричністю, із якою лікарі пару років тому рекомендували жінкам приймати гормональні препарати, тепер вони всіляко жахають прекрасну половину людства вкрай неприємними наслідками гормонотерапії. І все-таки американські вчені ризикнули розпочати ще одну спробу з’ясувати, чого ж більше в цьому методі лікування — користі чи шкоди? З цією метою у восьми медичних центрах США 720 жінок у віці від 40 до 55 років візьмуть участь в експерименті, що розпочнеться у вересні і протриває п’ять років. Мета дослідження — перевірити, чи має прийом естрогену на ранніх стадіях менопаузи профілактичний вплив на розвиток патологій кровоносних судин чи ні. А якщо так, то в якій формі його прийом найефективніший. З цією метою учасники експерименту споживатимуть естроген у таблетках, користуватимуться естрогенвмісним пластиром, а також отримуватимуть плацебо. Прийом естрогену супроводжуватиметься застосуванням вагінального гелю, що містить прогестерон, оскільки сам по собі естроген спроможний підвищувати ризик виникнення раку матки. Учасники експерименту регулярно проходитимуть ультразвукове та рентгеноскопічне обстеження кровоносних судин.

Важливою особливістю нинішнього дослідження є умова, відповідно до якої взяти участь в експерименті зможуть лише ті жінки, в яких від моменту останньої менструації минуло не більше трьох років. Адже нещодавно американські лікарі рекомендували дамам приймати гормональні препарати практично до самої смерті. Можливо, саме з цим чинником і пов’язане таке гірке розчарування в методі, який вважали черговою панацеєю.