UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГМ-ембріон: бути чи не бути?

Перший генетично модифікований (ГМ) людський ембріон американські вчені створили ще торік. Проте широкого розголосу в ЗМІ (принаймні англомовних) цей факт набув тільки тепер...

Автор: Оксана Приходько

Перший генетично модифікований (ГМ) людський ембріон американські вчені створили ще торік. Проте широкого розголосу в ЗМІ (принаймні англомовних) цей факт набув тільки тепер. А все через дебати в британському парламенті на тему бути чи не бути генетично модифікованим людським ембріонам.

Власне, на самих слуханнях йшлося про гібридних ембріонів — тобто істот, геном яких містить гени як людини, так і тварин. Однак у доповіді, підготовленій для парламентаріїв експертами, згадувалися і результати американського експерименту. Як виявилося, тоді вчені Корнеллського університету ввели в одноклітинний ембріон людини ген, відповідальний за вироблення флюоресцуючого протеїну. Після трьох днів розвитку було показано, що спроможністю до світіння володіють усі клітини ембріона, який розвивається, після чого він був зруйнований.

Для експерименту був використаний аномальний людський ембріон, повноцінний розвиток якого був неможливий. У процесі перенесення генів використовувалися віруси — стандартна методика генної терапії. Правда, отримані при цьому клітини містили три набори хромосом (замість канонічних двох). Крім того, теоретично ця модифікація мала б передаватися в спадщину, чого не можна сказати про результати стандартної генної терапії. Експеримент ставився з метою підтвердження можливості одержання стовбурових клітин із заданими характеристиками, хоча насправді дослід закладає теоретичні основи створення дітей із заданими властивостями — певної статі, із певними зовнішніми, фізичними та розумовими характеристиками.

Зрозуміло, що в ході дебатів британські парламентарії обговорювали не тільки цей експеримент. Наприклад, минулого місяця вже британські вчені отримали гібридний ембріон із людськими генами (ядро незаплідненої коров’ячої яйцеклітини видалили, а замість нього ввели геном клітини шкіри людини). Докази вчених про те, що ці експерименти відкривають нові можливості в лікуванні таких захворювань, як хвороба Альцгеймера, цукровий діабет, рак і багато інших, виявилися досить переконливими. У результаті за заборону робіт з одержання гібридних ембріонів проголосували 176 парламентаріїв, проти — 336.