UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГЕПТИЛ ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ...

Підбірка публікацій про події в Миколаївській області (див. «ДТ», №9 (307) ц.р.) дуже зацікавила наших читачів...

Підбірка публікацій про події в Миколаївській області (див. «ДТ», №9 (307) ц.р.) дуже зацікавила наших читачів. Чи застосовується ракетне паливо гептил під час космічних запусків українських носіїв? — запитують читачі.

На це запитання відповідає т.в.о. генерального директора Національного космічного агентства України В.КОМАРОВ:

— Гептил — це один із компонентів ракетного палива, який використовується під час вогневих технологічних випробувань двигунів і запусків українських ракет-носіїв (РН) «Циклон- 2», «Циклон-3», «Дніпро». Запуски здійснюють з територій Російської Федерації (космодром «Плесецьк», РН «Циклон-3») і Республіки Казахстан (космодром «Байконур», РН «Циклон-2», «Дніпро»). Для заправки даних ракет-носіїв використовується гептил із сховищ на території РФ, заправка ракет здійснюється на стартових позиціях безпосередньо перед пуском ракет.

На РН «Зеніт-2», «Зеніт-3SL» використовують нетоксичні компоненти ракетного палива: рідкий кисень (окислювач) і вуглеводневе пальне РГ-1. Вони екологічно чисті і під час роботи ракетних двигунів не забруднюють навколишнє середовище. РН «Зеніт», «Зеніт-3SL» успішно використовуються при реалізації як національних, так і міжнародних космічних програм, у тому числі й комерційних («Морський старт»).