UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фармацевтичне забруднення як чинник ризику

Термін «акселерація» в англомовній пресі зустрічається рідше, ніж у нас. Можливо, саме тому повідо...

Автор: Оксана Приходько

Термін «акселерація» в англомовній пресі зустрічається рідше, ніж у нас. Можливо, саме тому повідомлення про раннє — ще в дошкільному віці — формування вторинних статевих ознак (лобкового волосяного покриву) викликало в Америці настільки бурхливий резонанс. Власне, в науковій літературі такі відомості з’являлися і раніше — так, наприклад, публікація 1979 року в медичному журналі The Lancet пов’язувала передчасне збільшення грудних залоз у італійських школярок із вживанням м’ясних продуктів, одержаних із допомогою гормонів. Аналогічні ефекти спостерігалися у 1980-х роках на Гаїті та в Пуерто-Ріко. Було вжито заходів для уникнення таких ситуацій у майбутньому.

Нинішні ж приклади «акселерації» педіатри пов’язують із використанням сучасної косметики, а також засобів гігієни та медичних препаратів. Так, батько двох дошкільнят, обстежених у Масачусетській медичній школі, користувався гормоновмісним кремом. Під час побутових контактів цей крем потрапляв на шкіру дітей, у крові яких було виявлено рівень тестостерону, що у 100 разів перевищував норму.

Аналогічний випадок трапився 1998 року в Техасі. У дівчаток, які використовували шампунь із естрогеном і екстрактами плаценти, спостерігалося аномально раннє збільшення грудних залоз. Їхній педіатр Чандра Тіворі випробував дію цього шампуню на собі, після чого вміст статевих гормонів у його крові на 40 відсотків перевищив норму. А Кліффорд Блок із Медичної школи Колорадо повідомив про випадки збільшення грудної залози в юнаків, які тривалий час використовували шампунь із лавандою та олією чайного дерева (примітно, що в дослідах із культурами клітин ці речовини спричиняли ефект, аналогічний естрогену).

Нині в американському міністерстві охорони довкілля створено спеціальний відділ репродуктивної токсикології. Його співробітники займаються не лише зазначеними вище випадками, а й прикладами зміни статевої орієнтації як риб, так і алігаторів під впливом різноманітних антропогенних чинників забруднення довкілля.