UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти: Вміст натрію в дитячих яблучних соках перевищує норму

Вміст натрію в дитячих яблучних соках, які представлені на ринку, в рази перевищує норму, що може бути небезпечним для здоров'я дітей...

Вміст натрію в дитячих яблучних соках, які представлені на ринку, в рази перевищує норму, що може бути небезпечним для здоров'я дітей. Такі результати тестування, проведеного науково-дослідним центром незалежних споживчих експертиз «Тест» спільно із Всеукраїнською громадською організацією «Якість життя» в рамках перевірки основних груп продуктів, призначених для дітей.

«Для тестування ми вибрали продукцію п’яти фірм: «Вітамінна абетка» (ВАТ «Завод дитячого харчування «САЛЮС», Київ), ОКЗДХ (ВАТ «Одеський консервний завод дитячого харчування»), «Сандорик» (ВАТ «Сандора», Миколаївська область), «Вінні» (ВАТ «Молочний комбінат «Пензенський», Росія) і «НІРР» (Австрія)», — розповів «Дзеркалу тижня» керівник НДЦ НСЕ «Тест» Валентин Безрукий.

Фахівці відзначили перевищення всіх норм із натрію. За словами Валентина Безрукого для натуральних і відновлених соків цей показник становить 26 мг на 100 г, а для соків із цукром всього 5 мг. Він розповів, що найбільшу небезпеку перевищення добової норми натрію представляє для дітей віком до одного року, в яких водносольовий обмін ще не стабілізувався.

«У результаті тестування ми отримали такі показники: «Вінні» — 96,3 мг, хоча на упаковці про це ані слова, «Вітамінна абетка», попри заявлені 26 мг, містить 81,3, «HIPP» вказав 1 мг, а виявлено 94 мг, у «Сандорику» замість 6 мг виявлено 90,3 мг, і, нарешті, ОКЗДХ, який не написав про вміст натрію на маркуванні, хоча в нектарі його було виявлено 12,3 мг», — повідомив Безрукий.

Такий високий вміст натрію в соках, вважає експерт, може бути причиною того, що велика частина зразків не є натуральними соками. Три зразки з п'яти – це відновлені соки («Сандорик», «Вінні» та «Вітамінна абетка»), а один (ОКЗДХ) – нектар із маркуванням «сік із цукром». В той же час, експертів здивувала надто завищена, як для натурального соку, кількість натрію в продукції «HIPP».

«Для відновлених соків пояснення можна пошукати у воді, яку використовують під час їх виготовлення. Підвищений вміст натрію характерний для води, яка проходить пом’якшення з допомогою іонообмінних смол. (Такі смоли — досить поширений елемент, зокрема і в картриджах побутових фільтрів.) Коли вода проходить через іонообмінні смоли, натрій витісняє кальцій із солей і накопичується у воді, а кальцій, своєю чергою, затримується у смолі», — пояснив Безрукий.

Докладніше читайте в статті Ольги Скрипник «Кіт у мішку з рум’яними щічками» у свіжому номері «ДТ».