UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт: Українські кондитерські вироби часто містять небезпечні компоненти

Високий вміст рослинної гідрогенізованої олії в українських кондитерських виробах призводить до...

Високий вміст рослинної гідрогенізованої олії в українських кондитерських виробах призводить до надмірної концентрації у них шкідливих для здоров’я транс-ізомерів, стверджує Володимир Семенович, начальник науково-дослідного центру випробувань продукції Укрметртестстандарту.

«Мають свої «сюрпризи» чи не всі види кондитерських виробів. При виробництві печива, вафель, цукерок використовують гідрогенізовані рослинні олії, а це проблема вмісту транс-ізомерів», — зазначив Володимир Семенович.

За словами фахівця, транс-ізомери ненасичених жирних кислот спричиняють порушення життєдіяльності багатьох клітин, значно збільшують ризик виникнення серцево-судинних та онкологічних захворювань, особливо в малюків та дітей молодшого шкільного віку.

Особливе занепокоєння, на думку Володимира Семеновича, викликає той факт, що на даний момент вміст транс-ізомерів в кондитерських виробах в Україні не лімітується.

«Ми давно вже з цього приводу листуємося з Міністерством охорони здоров’я — раніше така продукція підлягала обов’язковій сертифікації, — констатує експерт. — На превеликий жаль, сьогодні в кондитерських виробах — цукерках, печиві, вафлях — транс-ізомери не нормуються. Тим часом, згідно з останніми дослідженнями, в деяких зразках вафель їх виявлено 30—40%».

При тому у більшості європейських країн цей показник суворо нормується. «Наприклад, у Данії в оліях та жирах вони не повинні перевищувати 2%», — зазначає Володимир Семенович.

Детальніше читайте в статті Ольги Скрипник «Соя, роги і копита дітворі для апетиту» в свіжому номері «ДТ».