UA / RU
Підтримати ZN.ua

COVID-19: чи виправданий оптимізм Мінздоров’я?

Аналіз результатів карантину "вихідного дня".

Автор: Євген Істребін

28 листопада на офіційній сторінці Фейсбук Мінздоров’я заявило, що, хоч за попередню добу й було зафіксовано новий рекорд — понад 16 тисяч нових випадків захворювання на ковід, завдяки впровадженим протиепідемічним заходам (карантинові вихідного дня) нібито вдалося «призупинити ураганне зростання кількості інфікованих».

Важко сказати, на підставі яких даних Мінздоров’я зробило такі висновки. Аналіз даних лабораторних центрів України станом на 27 листопада (джерело — ЦГЗ) свідчить про інше.

 

Як видно зі складеного мною графіка, досягши тижневого максимуму 44,5 тисячі тестів на добу два тижні тому (шкала ліворуч), крива почала опускатися. На 27 листопада за добу в середньому проводилося 39 тисяч тестів. Зростання ж кількості позитивних результатів тестів (права шкала) триває, хоча трохи й уповільнилося. Якщо два тижні тому лабораторії отримували в середньому 13,8 тис. позитивних тестів на добу, то сьогодні — 14,5 тис.

Збільшення кількості позитивних результатів тестування (позитивність) означає, що в популяції збільшується відносна кількість вірусоносіїв. Інакше кажучи, кількість інфікованих на душу населення продовжує зростати не тільки в абсолютних цифрах, а й у відносних. Можна зменшувати кількість тестувань, ось тільки носіїв вірусу від цього менше не стане. Навпаки, зростання позитивності з 30 до 38% за два-три тижні свідчить, що вірус продовжує поширюватися.

Зниження обсягів тестування пов'язане з тим, що 9 жовтня Кабмін прийняв рішення про виділення 100 млн грн на закупівлю послуг тестування у приватних лабораторій, про що ZN.UA писало. Відтак, у другій половині жовтня кількість тестувань зросла, а з початком листопада зростання замінилося падінням, оскільки виділені Кабміном гроші скінчилися. І Мінздоров’я з невідомих причин наступного виділення грошей не ініціювало.

В таких умовах тестування треба нарощувати, щоб виявляти вірусоносіїв і посилати на самоізоляцію. Нині ж лабораторні центри Мінздоров’я тестують тільки стаціонарних і симптоматичних пацієнтів. Причому далеко не з легким та середнім перебігом хвороби. А тільки середньотяжких і тяжких.

Ведення статистики

Окремо хочу показати, як «оперативно» вносять дані, на прикладі Дніпровського лабораторного центру. Як видно з таблиці, 26 листопада в систему було внесено 1773 нових випадки. Всі внесені випадки прив'язані до дати настання події, тобто до підтвердження діагнозу. Отож, 26 листопада лабораторний центр вніс 1400 випадків, які відбулися в листопаді, і 373 — діагностованих ще в жовтні. Як при цьому можна робити заяви про зниження інфікування, якщо дані вносяться із затримкою на місяць?!

Мінздоров’я не має оперативних даних, бо система реєстрації повністю розвалена. Дані можуть запізнюватися на місяць. А можуть — і на два. Ось тільки один приклад. 26 листопада в систему внесли випадок, який стався ще 16 квітня. Як можна розвалити систему обліку аж настільки?! Що робили в Мінздоров’я все літо? Все це запитання, на які ми ніколи не отримаємо відповідей.

 

Підозри

Розглянемо тепер, що відбувається з підозрами. Може, їх стало менше?

Як видно з діаграми (джерело — сайт РНБО), кількість підозр за два тижні зросла з 11 тис. до 15 тис. у середньому на добу. Тобто настання підозр теж не вповільнюється.

 

Госпіталізації

Може, «покращення» відбулося щодо госпіталізацій? На жаль. 27 листопада міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив на сторінці Фейсбук: за добу було госпіталізовано 2069 пацієнтів, що є абсолютним добовим максимумом із початку пандемії.

Загальна кількість пацієнтів, які перебувають на госпіталізації по Україні, оптимізму теж не вселяє.

 

Станом на 28 листопада, на госпіталізації перебувало 19357 пацієнтів, а кількість пацієнтів у реанімаціях взагалі сягнула рекорду — 1815. Все це — пацієнти з підтвердженим діагнозом ковід. Тобто можна з упевненістю сказати: поліпшення епідситуації немає.

На основі наведених даних висновок можна зробити тільки один: зростають усі групи показників — позитивність, підозри, шпиталізації. Карантин вихідного дня на даний момент не дає жодного результату. Протиепідемічні заходи необхідно посилювати. Звісно, не доходячи до такого маразму, як це було навесні, коли заборонялося навіть відвідувати парки. Потрібно використовувати європейський досвід. І робити це слід негайно, інакше нас чекає зростання загальної смертності по країні на рівні плюс 80–100% до середнього значення, а може, і більше…