UA / RU
Підтримати ZN.ua

БОРОТЬБА З ЕПІДЕМІЯМИ ПО-КИТАЙСЬКИ

Точну кількість інфікованих «азіатською пневмонією», що із величезною швидкістю поширюється по всьому світі, медики назвати не беруться...

Автор: Оксана Приходько

Точну кількість інфікованих «азіатською пневмонією», що із величезною швидкістю поширюється по всьому світі, медики назвати не беруться. І не тільки через складнощі з діагностикою, а й у зв’язку з викритими фактами утаювання відповідної інформації. Зокрема саме в цьому обвинувачуються чиновники китайської охорони здоров’я, котрі нещодавно заявляли: спалах атипової пневмонії (перші випадки цього захворювання були зареєстровані в південній провінції Гуандун ще у листопаді минулого року) перебуває «під повним контролем». За офіційними даними китайського МОЗу, за межі провінції епідемія не вийшла.

Однак через день після цієї заяви стало відомо, що вже в березні у військовому госпіталі Пекіна від атипової пневмонії померли два пацієнти, чоловік і дружина. А ціла група медиків, які лікували цих хворих, зараз має повний «букет» симптомів нового захворювання.

Ян Сімпсон, прес-секретар ВООЗ, заявив, що офіційної інформації про випадки атипової пневмонії в Китаї за межами провінції Гуандун організація не має. Зате є конфіденційна інформація про те, що китайський уряд заборонив повідомляти про нові випадки гострої пневмонії. До такої ж тактики китайське керівництво вдається й у випадку з оприлюдненням статистики щодо захворюваності на туберкульоз і СНІД, що суттєво ускладнює боротьбу з їхнім поширенням. Зокрема із Гуанчжоу, що знаходиться в епіцентрі первинного спалаху нового захворювання, щодня вилітає 18 рейсів на Пекін і 17 — на Шанхай. Жодних запобіжних заходів із нерозповсюдження інфекції вжито там не було. Більше того, навіть про спалах атипової пневмонії в Гуандуні китайське керівництво інформувало ВООЗ усього лише два тижні тому, коли ця зараза поширилася вже по всьому світі.