UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЖЕСТИ ПРОЩАННЯ ЧИ РЕФЛЕКСИ?

Коли електроенцефалограф показує зникнення електричної активності центральної нервової системи, пацієнту ставлять діагноз «смерть мозку»...

Автор: Валентина Владимирова

Коли електроенцефалограф показує зникнення електричної активності центральної нервової системи, пацієнту ставлять діагноз «смерть мозку». З цієї хвилини він вважається мертвим. Однак близько 40 відсотків пацієнтів після цього продовжують... рухатися!

Вчені Аргентини досліджували такі спонтанні рухи тіла, що найчастіше проявляються в простих посмикуваннях рук та ніг. Однак іноді мертві здатні і на складніші рухи, що здаються цілком осмисленими. Наприклад, іноді вони піднімають руки, схрещують їх на грудях, а потім випростовують вздовж тіла. Таке явище медики називають «ефект Лазаря» — на честь одного з героїв Біблії, котрий воскреснув із мертвих. Найбільше хворі ворушилися в перші 24 години після припинення електричної діяльності мозку, але повністю рухи припинялися лише через три доби.

Досі такого роду явища залишали родичам хворих і навіть медперсоналові надію, що діагноз поставили неправильно. Однак в усіх випадках навіть найскладніших рухів — бодай найменшого сплеску електричної активності мозку не фіксували.

Фахівці дійшли висновку, що всі «жести» — це спинномозкові рефлекси, головний мозок у них не задіяний. Нейрони, які керують м’язами кінцівок, містяться у спинному мозку, і спонтанні спалахи його електричної активності можуть змусити рухатися навіть безголових людей. На думку дослідників, це відкриття може значно прискорити процедуру трансплантації органів.