UA / RU
Підтримати ZN.ua

Учителям уже дали і ще добавлять

11 квітня на засіданні уряду було прийнято постанову «Про встановлення розмірів підвищень посадов...

11 квітня на засіданні уряду було прийнято постанову «Про встановлення розмірів підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки».

Як повідомила прес-служба МОН, на прес-конференції в Кабінеті міністрів України Станіслав Ніколаєнко, коментуючи постанову, аргументував необхідність такого рішення кількома прикладами: «До сьогодні вчитель, викладач-методист, майстер виробничого навчання 1 категорії, педагог-організатор, отримували за ці звання від 1 до 17 грн. Тепер вони будуть отримувати 10—30% від базової ставки, що в середньому становитиме від 70 до 106 грн. Це збільшення приблизно в шість разів.

Керівникові гуртка доплачували 3,14 грн. Тепер доплата збільшена у 31,5 разу і становитиме 15% від базової ставки (99 грн.) За керівництво стрілецьким тиром або кімнатою зберігання зброї вчитель раніше отримував 0,76 грн., відтепер доплата становитиме 10% від базової ставки, що у 86,8 разу більше від попередньої доплати (66 грн.)

Керівники спортивних секцій отримають доплату приблизно у 5—10 разів більшу. Якщо, раніше педагоги за роботу в спортивних гуртках отримували 8—9 грн., то тепер доплата становитиме до 200 грн.»

Дуже важливим, на думку міністра, є те, що для вчителів фізкультури, які мають сьогодні спортзал, гімнастичний чи атлетичний зал, доплата становитиме не 1—2 грн., як раніше, а 10—15% від базового окладу. Майстрам виробничого навчання профтехзакладу за керівництво майстернею раніше платили 1,60 грн., тепер доплата становитиме 99 грн. За знання та використання в роботі іноземної мови керівним і педагогічним працівникам профтехосвіти та дошкільних навчальних закладів ставка збільшена в чотири рази і становитиме від 40 до 70 грн.

Станіслав Ніколаєнко також повідомив, що один із перших підписаних ним наказів у 2005 році на посаді міністра передбачав введення доплати (за класне керівництво у розмірі 25%, за стаж — до 30%, за перевірку зошитів — 10%) до базової ставки, розмір якої залежить від категорії вчителя (в середньому 600 — 650 грн.). А тепер цією постановою введено доплату за звання вчителя-методиста — 15%. Фактично заробітна плата вчителя за останні два роки збільшилася майже вдвічі.

Міністр наголосив, що випускники педагогічних закладів, які отримали дипломи з відзнакою і підуть на роботу за фахом, отримуватимуть п’ятивідсоткову надбавку до заробітної платні. Якщо ж випускник іде на роботу до навчального закладу в сільській місцевості, для нього передбачено разову виплату підйомних коштів у розмірі п’яти мінімальних окладів (приблизно 2 300 грн.). Кошти мають бути виплачені за місцем навчання.

Міністр зазначив: «За підсумками 2006 року середня заробітна плата в початковій та середній освіті становила приблизно 929 грн. До кінця 2007 року вона складатиме 1150 грн. Уряд прийняв постанову про підвищення посадових окладів і доплат за певні види педагогічної діяльності загалом на 540 млн. грн. Ця постанова вступає в дію поетапно. З 1 травня — на 50%, з 1січня 2008 року — повністю».

P. S. «Уряд іде назустріч вчителям» – під таким заголовком прес-служба МОН розповсюдила інформацію про підвищення посадових окладів освітян. Зважаючи на гостроту політичного моменту, це рішення Кабміну виглядає дуже своєчасним. Начебто досі у владних кабінетах не знали про принизливі доплати вчителям у розмірі двох – трьох гривень. А тепер ці мізерні доплати зростуть аж… у 31,5 і навіть у 86, 8 разів!.. Доречне запитання: а чому забули про медиків, у яких оклади нижчі, ніж у освітян?