Через десятиліття після того, як американський уряд санкціонував вирощування першого генетично модифікованого організму у відкритому середовищі, вчені визнали, що досі ще ніхто не може навіть у загальних рисах передбачити, які наслідки це матиме для всієї природи в цілому і для людства зокрема. Ці висновки, опубліковані в останньому номері журналу Science, припускають також, що найближчим часом ніякої надії на зміну ситуації на краще немає. Адже для того, аби оцінити можливість ризику за одним єдиним чинником — приміром, чи завдасть генетично модифікована кукурудза шкоди метеликам певного виду, — потрібно витратити від 2 до 3 мільйонів доларів. Тобто більше, ніж виділяється на рік американським міністерством сільського господарства на всі екологічні дослідження.
А тим часом американське міністерство сільського господарства нарешті оголосило про остаточне прийняття перших державних стандартів маркірування «органічних» продуктів харчування. Останні, відповідно до нових стандартів, виключають застосування в процесі їхнього створення радіоактивного опромінення, штучного запліднення, а також різноманітних біотехнологічних методик. Чернетковий варіант цих стандартів, запропонований ще 1997 року, дозволяв використання всіх цих методик під час створення «органічних» продуктів харчування, проте після того, як понад 300 тисяч чоловік висловили рішучий процес проти такої вседозволеності, стандарти істотно пожорсткішали. Заборона на використання синтетичних пестицидів і антибіотиків містилася вже в першому варіанті законопроекту. Попит на «органічні» продукти харчування в Америці за останнє десятиліття щорічно зростає на 20 відсотків, обсяг їх продажу торік уже досяг шести мільярдів доларів.