UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шкільна форма та додаткові друковані зошити: чи справді все це потрібно школярам

Спойлер: ні.

Вже наступного тижня українські діти підуть до школи, дехто з них розпочне навчання офлайн. Чи обов’язково потрібна шкільна форма та додаткові друковані зошити, розповідає Альона Парфьонова у статті «Форма, укриття й торбинка безпеки: як батькам зібрати дитину до школи та переконатися, що там безпечно».

«Вимог у комунальній школі щодо обов’язкової шкільної форми чи дрескоду немає. 2019 року наказ про обов’язковість шкільної форми було скасовано. Внутрішні документи закладу освіти комунальної форми власності не можуть установлювати вимоги носити шкільну форму, а лише рекомендацію без жодних санкцій за її невиконання», – пише авторка.

Тобто, якщо батьки та їхня дитина вважають, що ходити до школи буде комфортно у костюмі, черевиках, білій сорочці та краватці, то це беззаперечно їхній вибір. Але, якщо дотримуватися певного дрескоду, вказуючи на зручність костюма певного кольору, розповідає вчитель, то це порушення чинного законодавства.

Читайте також: Експерти розповіли, яку роль відіграють літні школи у розвитку молодих науковців

«Ви з дитиною завжди можете передивитися гардероб разом, обрати речі з повсякденного життя, в яких їй буде зручно. Тут обирати лише вам — спираючись на власний досвід, смаки й можливості», – додала Парфьонова.

Що стосується додаткових друкованих зошитів із завданнями з різних предметів, то згідно з листом Міністерства освіти та науки, вони не є обов’язковими. А придбання таких зошитів за гроші батьків є добровільним. При чому ініціатива має виходити саме від батьків, а не педагогів.

Парфьонова також розповіла, якою має бути «торбинка безпеки». Також вона пояснила, на що батькам треба звернути увагу в укриттях шкіл, куди підуть їхні діти.