UA / RU
Підтримати ZN.ua

СХІД — СПРАВА ПЕРСПЕКТИВНА

Через тридцять п’ять років колишній студент із В’єтнаму Нгуєн Ван Ан знову відвідав Донецький національний технічний університет (ДонНТУ)...

Автор: Віктор Вікторов

Через тридцять п’ять років колишній студент із В’єтнаму Нгуєн Ван Ан знову відвідав Донецький національний технічний університет (ДонНТУ). Факт «післядипломної» ностальгії за альма-матер варто згадати хоча б тому, що далеко не кожен іноземець-випускник електротехнічного факультету, нехай навіть круглий відмінник, стає згодом керівником парламенту. А Нгуєн Ван Ан у себе на батьківщині обіймає високу посаду голови Народних зборів В’єтнаму. У такому ранзі він у Донецьку вперше. Як, утім, члени делегації Народних зборів, що прибули з ним.

І навряд чи причиною представницького візиту стала тільки ностальгія глави парламентської делегації. Хоча колишня співпричетність голови Ана до студентства міста-столиці індустріального краю виявилася вельми доречною. З практичного боку ностальгія теж буде корисною, якщо, звісно, думати про перспективи взаємовідносин між двома країнами. А гості не приховували свого інтересу до можливостей найбільшого вузу України, якому рік тому надано статус національного.

Сьогодні ДонНТУ співробітничає з десятками університетів Європи, США, Китаю, Росії, Австралії. Діють довгострокові цільові програми з підготовки фахівців разом з українськими й зарубіжними підприємствами, серед яких досить назвати «Сіменс» або польсько-американську компанію «Алоєк». В університетських аудиторіях читають лекції українською, російською, англійською, німецькою та французькою мовами. Для цього запрошують професорів із Німеччини, Великобританії, США... Диплом ДонНТУ котирується в європейських країнах, і не випадково на IV світовому конгресі інженерної освіти, що проходив у США, Донецький університет одержав престижну бронзову нагороду.

«ДонНТУ готовий прийняти в’єтнамських студентів на навчання за традиційними й сучасними інженерними професіями», — наголосив ректор ДонНТУ Олександр Мінаєв, відзначаючи при цьому, що освіта й вузівська наука можуть сприяти відновленню промисловості В’єтнаму. Так, уже в найближчому майбутньому на будівництві, освоєнні й експлуатації нової потужної електростанції Ханою будуть потрібні інженерні кадри. В’єтнамські гості говорили, що досвід такого співробітництва є, а це, безумовно, дає серйозні підстави для оптимізму.

Голова Ан не по-протокольному тепло та дружньо радів з успіхів своєї альма-матер і нагородив ректора університету орденом Дружби СРВ. Перед цим керівник вузу вручив високому гостю диплом Почесного доктора ДонНТУ, а в картинній «докторській» галереї вузу встановили портрет Нгуєн Ван Ана.

Здається, цього дня в України додалося друзів. Колись донецький вуз допоміг звестися на ноги в’єтнамському студенту, тепер допоможе відновленню електротехнічної галузі його країни. Як говорить східна мудрість: добре зерно приносить добрі плоди.