UA / RU
Підтримати ZN.ua

РЕЙТИНГ «СОФІЯ КИЇВСЬКА» ВИЗНАЧИВ ФЛАГМАНІВ ВИЩОЇ ШКОЛИ УКРАЇНИ

8 червня в Палаці мистецтв «Український дім» відбулося вшанування лідерів вітчизняної вищої освіти за підсумками діяльності 2000 року...

Леонід Кравчук вручає «Софію Київську» першому віце-президенту — ректору МАУП Валерію Бебику

8 червня в Палаці мистецтв «Український дім» відбулося вшанування лідерів вітчизняної вищої освіти за підсумками діяльності 2000 року. Таке високе визнання вони отримали за результатами Рейтингу «Софія Київська», який уже не перший рік проводять відомі громадські організації — Академія наук вищої школи України, Інститут вищої освіти Академії педагогічних наук України, Конфедерація недержавних вищих навчальних закладів України, Міжнародна Кадрова Академія, а також авторитетний науковий заклад — Український інститут соціальних досліджень. Голова Оргкомітету Рейтингу — перший президент України Леонід Кравчук.

Рейтинг укладався за результатами опитування як молоді (яка вчилася, вчиться та абітурієнтів), так і професійних експертів. Серед них — фахівці в галузі освіти, представники органів виконавчої влади, до чиїх обов’язків уходить організація роботи навчальних закладів, відповідальні працівники міністерств, управлінь освіти, центрів зайнятості, роботодавці. Дослідженням було охоплено 387 вищих навчальних закладів України як державної, так і недержавної форм власності.

Оцінка діяльності вузів проводилася за такими критеріями: рівень фахової підготовки студентів, рівень забезпеченості викладацьким складом, приміщеннями, устаткуванням, технічними засобами, навчально-методичною літературою, використання навчальних новацій, престижність диплома у роботодавців, оцінка навчального закладу абітурієнтами.

Флагманами вищої школи України 2000 року в різних номінаціях (усього їх 14) названі як вузи з багатою історією, так і створені нещодавно, але які вже довели свій високий професіоналізм. Підтвердив свій авторитет Київський національний університет ім. Т.Шевченка. Він став переможцем загального інтегрованого рейтингу й кращим класичним університетом. КНУ посів також перші місця в рейтингах за результатами опитування молоді та за такими показниками, як розвиток науково-дослідної та методичної роботи, впровадження новітніх технологій навчання тощо.

— Усім приємно, коли визнають їхні досягнення, — зазначив із цього приводу перший проректор КНУ Олег Третяк. — Ми завжди вважали не дуже скромним говорити, що наш університет — найкращий вуз, хоча, звичайно, завжди пишалися ним. І ця нагорода — підтвердження наших надій та сподівань... Софія Київська — це храм, і це щось таке світле, вічне... Мені здається, ця назва дуже гармонує рейтингу вищих навчальних закладів.

Кращим серед технічних і технологічних вузів визнаний Національний технічний університет України «КПІ», серед гуманітарних і педагогічних — Національний педагогічний університет ім. М.Драгоманова, серед медичних і фармацевтичних — Національний медичний університет ім. О.Богомольця. Визначалися також лідери серед аграрних, військових, юридичних, профспілкових вузів тощо. Кращим вищим навчальним закладом, заснованим на недержавній формі власності, і переможцем у номінації «Кращий серед вузів управління (менеджменту)» названа Міжрегіональна Академія управління персоналом (МАУП).

— Сьогодні, через шість років після заснування «Софії Київської», є всі підстави стверджувати, що рейтинг справді сприяє розвитку вищої освіти в Україні, — підкреслив у розмові з численними кореспондентами телебачення і радіо, присутніми на церемонії, глава Оргкомітету Рейтингу Леонід Кравчук.