UA / RU
Підтримати ZN.ua

КОЖНОМУ РЕГІОНУ — ПО МЕРУ

Українську національну конференцію, що пройшла недавно в Харкові, було присвячено проблемам регіонального й місцевого економічного розвитку...

Автор: Валентина Гаташ

Українську національну конференцію, що пройшла недавно в Харкові, було присвячено проблемам регіонального й місцевого економічного розвитку. Її організаторами виступили Академія сприяння освіті (США), АТ «Харківський регіональний центр інвестицій» та Харківський державний економічний університет. У міжнародному форумі взяли участь понад 300 вітчизняних та зарубіжних учених і фахівців-практиків в галузі місцевого економічного розвитку (МЕР).

Місцевий економічний розвиток широко розповсюджений у процвітаючих країнах, зокрема, й у Центральній і Східній Європі. Хоча в Україні МЕР робить лише перші кроки, у нашій державі вже є відповідні організаційні структури й ініціативи. Вони об’єднані загальною метою — необхідністю забезпечити для свого міста, району чи регіону велику самостійність у визначенні своєї економічної перспективи.

Місцем проведення конференції став Харків, оскільки тут протягом трьох років здійснювався цілий цикл проектів міжнародної технічної допомоги в згаданій вище сфері. У результаті було створено перші офіси, агентства й асоціації МЕР. Досвід Харківської області, України в цілому й інших країн і став предметом ретельного аналізу вчених та практиків. Особливу увага вони приділили кільком темам: регуляторній реформі, інвестиційній політиці, стратегічному плануванню, інституціям місцевого економічного розвитку й розвитку малого та середнього бізнесу. Під час триденної дискусії учасники Національної конференції виробили пакет рекомендацій, із якими спеціалісти можуть ознайомитися на сайті конференції www.aed.org.ua.