UA / RU
Підтримати ZN.ua

КиМУ та його пріоритети

У Київському міжнародному університеті свято. Виповнюється 10 років із дня його заснування. Шість ...

Автор: Олександр Артеменко

У Київському міжнародному університеті свято. Виповнюється 10 років із дня його заснування. Шість років (із 1994 року) він існував як Міжнародний інститут лінгвістики та права, але на 2002 рік цей статус став йому явно тісний. Зараз тут діють факультети міжнародних відносин, юридичний, журналістики та телемистецтва, лінгвістики, соціально-психологічний, економічний і факультет політології. Підготовку спеціалістів здійснюють за освітньо-кваліфікаційними рівнями — бакалавр, спеціаліст, магістр; діють програми другої вищої освіти.

У структурі університету — 22 загальноуніверситетські кафедри, органи студентського самоврядування, інформаційний центр, центр планування кар’єри, клуб «ЮНЕСКО», центр міжнародних і громадських зв’язків, лабораторія інформаційних технологій із комп’ютерними класами, криміналістичний полігон, судова аудиторія, навчальна телестудія, спеціалізовані мовні кабінети, фотолабораторії, видавнича база, прес-центр, велика бібліотека з абонементом і читальним залом, а також відділи, служби та підрозділи забезпечення.

База більш ніж солідна для того, щоб готувати спеціалістів високого рівня, котрі зможуть гідно представляти країну за її межами. Саме цим зумовлена велика увага, яку приділяють тут вивченню іноземних мов. Серед 23 мов, які сьогодні опановують студенти КиМУ, представлено європейські й практично всі мови країн Близького та Далекого Сходу, а також Середньоазіатського регіону.

Про те, як здійснюється навчальний процес, чим живе вуз сьогодні і що його очікує в майбутньому, розповідає ректор Київського міжнародного університету — професор Хачатур Володимирович Хачатурян.

— Хачатуре Володимировичу, свого часу ви були студентом Київського інституту іноземних мов, зараз — ректор Київського міжнародного університету. Чим КиМу різниться від інших аналогічних вузів, у чому його специфіка?

Сьогодні наш університет — один із провідних вузів країни. Більше того, візьму на себе сміливість стверджувати, що іншого такого немає ніде на території СНД. Це єдиний вуз, в якому англійська мова є робочою. Всі семінари і навіть деякі лекції ведуть цією мовою. Не кажу вже про лінгвістів, для яких усі суспільні дисципліни викладають англійською. У мої студентські роки подібне було просто немислиме. Наше покоління могло лише мріяти про таку освіту, яку може здобути сучасна молодь. Історія КПРС, діамат, істмат, науковий комунізм відійшли в минуле, і відмінність сучасного студента в тому, що йому дозволено мислити самостійно, ніхто не сміє втручатися в його політичні симпатії, тим більше накидати їх.

Специфіка ж КиМУ полягає в обгрунтованій цілеспрямованій підготовці спеціалістів — юристів-міжнародників, істориків-міжнародників, країнознавців, політологів, юристів, перекладачів, викладачів, журналістів, спеціалістів у сфері телемистецтва, психологів, працівників соціальної сфери. Вони можуть упевнено представляти Україну за кордоном як на Заході, так і в країнах Сходу.

— Що забезпечує високий рівень підготовки?

Насамперед високоякісна організація навчального процесу, кадрова політика університету, оригінальні навчальні програми, глибоке вивчення двох-трьох іноземних мов, кваліфікований професорсько-викладацький склад. У нас 65 докторів наук, професорів і 148 кандидатів, доцентів. Загальна кількість викладачів з ученими ступенями наближається до 60%. До освітнього процесу залучаємо керівників і провідних спеціалістів апарату Верховної Ради України, адміністрації Президента та Кабінету міністрів, Конституційного суду, Верховного суду, Генеральної прокуратури, галузевих служб МВС і МЗС, Міністерства юстиції, інших міністерств і відомств.

— І що отримуєте «на виході»?

— Про якість підготовки наших студентів свідчать їхні успіхи на всеукраїнських і міжнародних конкурсах. Так, протягом 2001—2002 років команди КиМУ здобували першість у національних раундах міжнародних конкурсів ім. Телдерса, ім. Джессопа, у змаганнях «Міжнародний студентський суд ім. Мартенса». У міжнародному раунді серед європейських країн у Гаазі (Нідерланди) 2001 року, представляючи Україну, команда університету посіла друге місце, а торік ввійшла до п’ятірки кращих команд міжнародного конкурсу ім. Телдерса.

Наші студенти здобувають першість у конкурсах і змаганнях з міжнародного права, конституційного права, на олімпіадах із мов, їхні доповіді відзначають на українських і міжнародних конференціях.

— Очевидно, що зерна освіти дають такі щедрі сходи на старанно удобреному грунті. Отже, абітурієнти приходять до вас із достатнім багажем знань.

— Система довузівської підготовки — це окремий важливий напрям нашої роботи. Вона реалізується в межах загальнодержавної освітньої програми і допомагає забезпечити належний рівень підготовки абітурієнтів. На базі КиМУ діє факультет довузівської підготовки (підготовче відділення та регіональні підготовчі курси), навчальні комплекси «Школа — КиМУ», базові класи шкіл, співробітництво з якими здійснюється на основі відповідних договорів.

З ініціативи університету і за сприяння Міністерства освіти і науки в КиМУ проводять щорічні олімпіади старшокласників із різних напрямів, які стали своєрідною експертизою обдарованості шкільної молоді, засобом підвищення соціального статусу знань.

— Хачатуре Володимировичу, а яку роль в університеті приділяють науковій праці?

Наукова діяльність викладачів і студентів — один із головних пріоритетів у роботі КиМУ. Щороку проводять наукові конференції професорсько-викладацького складу та студентів, які набули вже статусу міжнародних, здійснюється розробка і впровадження авторських методик, нових технологій навчання.

— Отже, університет міжнародний не лише за назвою, а й за своїми зарубіжними зв’язками?

Міжнародний статус університету, завдання, які ним вирішуються, покладені в основу концепції програми міжнародних та громадських зв’язків. У її рамках розгорнуто широку й різноманітну роботу з розвитку усіх видів міжнародного співробітництва. Це і постійні творчі контакти з посольствами країн, мови яких вивчають у КиМУ, і співробітництво з міжнародними організаціями, фондами, і залучення до викладання іноземних фахівців. Слід ще згадати про практику й стажування наших студентів при відповідних міжнародних організаціях, за рубежем тощо. Реалізації цієї програми сприяють Клуб ЮНЕСКО й освітньо-культурологічна програма «Україна та світ», що діють в університеті, співробітництво з Національною комісією зі справ ЮНЕСКО при МЗС України, Британською радою в Україні, Американським будинком Посольства США в Україні, Корпусом миру США, міністерством закордонних справ Норвегії, Європейською асоціацією міжнародної освіти, Центром інформації та документації НАТО в нашій країні.